Devatenáctiletý Holec pochází z Brna, ale dlouhodobě žije v Kalifornii. Medaile sbírá už od dětství, letos pak v závodě na čas obsadil třetí místo na mistrovství republiky. „Atmosféra byla skvělá, a i proto se nyní těším do Brna. Časovku jsem zajel dobře, ale stále nejsem ve stoprocentní formě,“ řekl světlovlasý jezdec, který část sezony vynechal kvůli nemoci.

Toho si je vědom také reprezentační kouč Tomáš Konečný. „Richard měl do poloviny sezony výpadek a nyní se teprve vrací do závodního procesu, což se nejspíš ukáže na výsledcích. Na druhou stranu v den závodu se může stát cokoli. Má větší šanci v časovce, ale silniční závod pojede taky. V kategorii do třiadvaceti let je teprve rok, nabere tak zkušenosti,“ ozřejmil trenér.

Ilustrační fotografie.
Povolené pivo na lodi? Vodáci podcení vlny, upozorňují vodní záchranáři

Závod před domácím publikem čeká také Jandovou, jež před pár dny uspěla na mistrovství republiky. „Jelo se mi dobře. Držela jsem se na špici, reagovala na každý nástup soupeřek a neponechala nic náhodě. Co se mistrovství Evropy týče, jela jsem sice na dvou světových pohárech, ale profilem byly odlišné od místních tratí,“ uvedla talentovaná cyklistka pro web damynakole.cz.

Podle Konečného by nicméně silniční závod měl vyhovovat právě jí. „Verča jezdí v juniorkách první rok a na turnaji získá zkušenosti. Silniční závod by jí měl profilově sednout lépe, ve Zlíně tak má vyšší šance. Vyhnou-li se jí pády a defekty, může se držet v popředí,“ přiblížil Konečný.

JAROSLAV GALBA

Ilustrační foto
Silnice v Bystrci zablokují cyklisté. Kvůli juniorskému mistrovství Evropy