Přezdívkou Královny se mohou basketbalistky Fenerbahce Istanbul honosit i po středečním euroligovém utkání s brněnským Imosem. Jenže dobytí jihu Moravy představovalo pro tureckého favorita nečekaně obtížný úkol. Imos zdatně vzdoroval a podlehl jen 60:68.

A to i bez nemocného trenéra Jana Bobrovského. „Odpoledne před zápasem jsme se dozvěděli, že nemůže přijít. Ale říkal, že to bylo dobré," tlumočil první dojmy hlavního kouče asistent Milan Veverka.

Brňankám sice utekl začátek utkání, ale skvěle jim vyšla zejména druhá čtvrtina, kterou vyhrály o čtyři body a krátce se dostaly i do vedení. „Tato část hry nám vůbec nevyšla, od střelby po obranu," mračil se hostující trenér Roberto Iniguez.

Imos Brno - Fenerbahce Istanbul 60:68Po čtvrtinách: 19:24, 35:38, 43:54. Nejvíc bodů: Pecková 12, Kašpárková 11, Carterová-Hamiltonová a Vlková po 10, Keyová 9 – McCoughtryová 14, Pondexterová 13, Veramejenková 11. Trestné hody: 16/11 – 16/12. Fauly: 16:15. Trojky: 3:4. Diváci: 850.

Rozdíl skóre o osm bodů je pro domácí hráčky cennější i díky tomu, že Ivana Jalčová pro zranění nenastoupila a Alena Hanušová po zdravotních problémech hledala marně svoji formu z předchozích euroligových zápasů. „Dorostenky jsme do utkání neposlali, protože jsme chtěli uhrát co nejlepší výsledek. Když jsme neztráceli míče, byli jsme vyrovnaný soupeř. Hráčky, které nastoupily, získaly další zkušenosti," těšily Veverku výkony Veroniky Vlkové, Danielle Hamilton-Carterové a Barbory Kašpárkové.

Fenerbahce sice vyhrálo i šesté utkání v základní skupině B a nadále je první, ale cesta k vítězství byla pro něj trnitá. „Na skóre je vidět, že se jednalo o těžký zápas. Ale trenér nás upozorňoval, že soupeř je bojovný," hodnotila hostující pivotka Isabelle Yacoubouová.

Finalistu minulého ročníku Euroligy přitom do haly Rosnička přijely podpořit i přibližně dvě desítky hlučných fanoušků. „Překvapili nás, ale když se jejich skandování spojilo s našimi fanoušky, hrálo se v takové atmosféře dobře," libovala si brněnská kapitánka Anna Jurčenková.

Domácí příznivce naopak ocenila i hostující opora. „Brno má opravdu dobré fanoušky, svůj tým pořád hnali dopředu," uvedla Yacoubouová.

Po obstojném výkonu nyní Imos vyhlíží už jen uzdravení trenéra. „Člověk vždy myslí na nejhorší. Ptal jsem se, jestli nemá nějaké potíže se srdcem, ale říkal, že má jen zimnici," ulevilo se Veverkovi.

V dalším euroligovém zápase hostí Imos 15. ledna Šoproň a pokusí se o třetí výhru v soutěži.