Cítili jste před turnajem, že na postup ze skupiny máte?

Postup byl náš jediný cíl, bohužel to nevyšlo. Věděli jsme, že vše záleží na utkání 
s Ázerbájdžánem, ale v zápase jsme pořád dotahovali, ať už o dvě, nebo jednu branku. S obhájci evropského titulu Italy jsme dostali gól hned po dvaceti vteřinách. Taktika se rozsypala a museli jsme to víc otevřít. Itálie nám ukázala, jak se hraje futsal.

Trenér Neumann po utkání prohlásil, že jsou hráči fyzicky zaostalí. Sdělil vám to i v kabině?

Před odletem domů nám říkal, že není spokojený s přípravou v našich klubech. Ať už je to zahraničí, kde hraje třeba Michal Seidler (Rába ETO Gyor, Maďarsko – pozn. red.), Honza Janovský (Rekord Bielsko-Biala, Polsko – pozn. red.) nebo i kluci v Chrudimi. Podle něho je český futsal řekněme v úpadku. Prostě se špatně trénuje v klubech a jde to vidět na fyzičce.

Snese příprava nějakého českého klubu evropská měřítka?

Profesionální tým je akorát Era-Pack Chrudim, poloprofesionální pak Benago Zruč nad Sázavou. O zlepšení se snaží teď ještě pražská Slavia a Plzeň. Jinak jde většinou o amatérské týmy, které fungují na bázi dvou tréninků týdně. Většina hráčů se ještě věnuje fotbalu a přivydělává si. Bohužel v české lize chybí konkurence a kvalitní podmínky pro trénink. Zkrátka ta profesionalita je i o penězích.

názor trenéra„Klukům nemůžu nic říct, ale je vidět, že na takovém turnaji nemůžeme hrát, pokud nejsme připravení. A my jsme nebyli. Všichni hráči jsou fyzicky zaostalí. Od toho se vše odvíjí. Nemají sílu, dynamiku ani rychlost. Pak nejsme schopní ani trefit prázdnou bránu. Pokud nemáte sílu, tak vám chybí i důraz v zakončení. Máme z čeho vycházet, ale hráči musí kvalitně trénovat, což bohužel teď není."
Tomáš Neumann, kouč
 futsalové reprezentace

Kouč Neumann kádr omladil. Má podle vás česká reprezentace stále kde brát?

Je to složité. V Chrudimi jsou zahraniční hráči, nebo futsalisté, kteří mají pokročilejší věk. Jde hlavně o mládež. Jenže kluci z kategorie do sedmnácti či devatenácti let hrají k futsalu ještě fotbal. Nejsou profíci, kteří se koncentrují jen na futsal, což je u Italů a Španělů úplně jinak. Chybí u nás i kvalifikovaní trenéři. Nějaké školy by také mohly v budoucnu propojit výuku s futsalem. Ale tento krok musí přijít od futsalové a fotbalové asociace, které jsou spojené.

Scházely vám i zkušenosti Michala Beleje či Romana a Michala Mareše?

Určitě by nám jejich zkušenost pomohla, ale nemůžeme s nimi hrát do nekonečna. Předvedli jsme i bez bratrů Marešových dobrá utkání třeba proti Kuvajtu nebo Itálii. Teď je čas na zapracování mladších. Dlouho nebude žádná vrcholná reprezentační akce. Až později kvalifikace na mistrovství Evropy 2018 (hostí Slovinsko – pozn. red.). Kvalifikace na mistrovství světa 2020 je daleko, navíc nám vedení řeklo, že chce kandidovat na pořadatelství turnaje.