„Že mají kluci takto nastavené hlavy, je spíš jejich zásluha než naše,“ dodává druhý trenér Daniel Kubeš, který povede tým do sobotní premiéry na Euru proti Španělům. Duel startuje ve čtvrt na sedm večer.

Proti Čechům se postaví mistři světa z let 2005 a 2013 a také obhájci stříbra z posledního mistrovství Evropy před dvěma lety v Polsku. Obrazně se dá souboj nazvat David proti Goliáši. Srovnání sedí i ve fyzických parametrech. Češi se však španělských obrů nechtějí zaleknout. „Jdeme do toho po hlavě, sebrat body,“ burcuje česká pravá spojka Roman Bečvář.

Ondřej Zdráhala (vlevo) proti Makedonii.
Spojka Zdráhala před ME: Asi budu lídr, ale nejsme závislí na jednotlivcích

Španělé disponují vysokou obranou v čele se skvělým obranářem Gedeonem Guardiolou, který měří 205 centimetrů a váží přes 105 kilogramů.

„Znám ho z celku Rhein-Neckar Löwen. Je to robustní hráč. Španělé jsou vysocí, ale paradoxně hrají vysunutou obranu, při níž je pak důležitá hra jeden na jednoho. To nám může vyhovovat. I pro ně bude těžké nastoupit proti rychlým hráčům,“ hlásí Bečvář, který nyní hájí barvy německého celku Elbeflorenc.

Házenkáří míří na mistrovství do Chorvatska.
Na Euro se nepodívá Sobol a Šlachta. Češi vsadí na totální nasazení

Po ukončení kariéry hvězdné a vysoké spojky Filipa Jíchy v národním týmu vyčníval hbitý Tomáš Babák, který chybí kvůli zranění. Bez těchto dvou výrazných osobností se na šampionátu mohou ukázat další české spojky.

„Babák je jednoznačně klíčový hráč, náš nejlepší za poslední dobu. Hra na něm stála. Teď ho musí nahradit Ondřej Zdráhala, Roman Bečvář nebo jediná ostrá spojka Michal Kasal,“ povídá expert Deníku a bývalý reprezentant Daniel Čurda.

Češi proti Španělům ze šesti vzájemných duelů ještě nebodovali, naposledy jim na vrcholné akci podlehli 25:37 na Euru 2010.

Arena VaraždinČeští házenkáři odehrají skupinu D ve Varaždínu. Tamní hala je moderně vybavená s kapacitou 5400 diváků. Hostila už mistrovství světa mužů v roce 2009 i o pět let později evropský ženský šampionát. „Palubovka mi docela vyhovuje. Atmosféra bude určitě dobrá. Teď nervózní nejsem, ale pořádně uvidíme až v duelu s Maďary,“ usmívá se Roman Bečvář.