První duely ve funkci trenéra a hned proti Benátkám a Nantes. Co na to říkáte?
Prostředí těchto klubů na mě působí skvěle a to je to, co mě na basketbalu naplňuje. Zápasy, které přináší obrovské emoce. Skutečně je vidět, že v Itálii i Francii berou tenhle sport vážně.

Vy jste přitom zažil mnoho bitev s evropskými giganty.
Moje týmy hrály proti celkům jako Besiktas, Adana či Hatay. To jsou špičkové turecké mančafty. V duelech byla skvělá atmosféra, která k tomu patří a jde o jeden z hlavních důvodů, proč sport děláme.

Milada Bergrová obnovila volejbalovou kariéru.
Hlavně, že jsem odešla po svých, říká navrátilkyně, volejbalová legenda Bergrová

Měl jste strach z tureckých fanoušků?
Určitě jsem se trochu bál. Třeba Adana proti nám hrála o všechno. Jenže my jsme ji porazili, takže nálada jejich fanoušků byla negativní. Ale po konci duelu za mnou chodili a říkali, že jsme hráli skvělý basketbal, což mě šokovalo. Jsou to sice šílení a blázniví diváci, ale umí uznat kvalitu soupeře. Na turecké fandy ale mám i jinou vzpomínku.

Před dvěma lety se hrál v Berlíně Final four a dostal jsem lístky. Jenže do kotle Fenerbahce. Než jsem si vůbec sedl, tak mě hned jeden zarytý fanda prověřoval, komu fandím, jakého mám oblíbeného hráče a až pak jsem mohl zůstat. Jenže jsem toho moc nenaseděl, protože vytvořili atmosféru, která mě nenechalo chladným, pohltila mě. Co na nich ale nejvíc obdivuji, je loajalita. I když se nedařilo, přičemž hráči na palubovce nechali všechno, tak je podporovali. Tohle se v Česku a na Slovensku musíme učit.

Co zatím říkáte na Brno?
Odehrál jsem s bývalými týmy proti Královu Poli několik zápasu. Vnímám zdejší prostředí pozitivně, protože jsou tu lidi, kteří dělají basketbal srdcem.

Královo Pole o vás mělo zájem už před dvěma lety, proč to tenkrát nedopadlo?
V Piešťanech jsme hráli zrovna kvalifikaci Euroligy, k čemuž šest roků, které jsem tam byl, směřovalo. Postupně se budovalo vše tak, aby se dosáhlo na velké cíle. Postavila se nová hala, takže v ten moment jsem nemohl odejít. Cítil jsem zodpovědnost.

Je důležité, aby klub, kde trénujete, měl nastavenou dlouhodobou koncepci?
Tohle jsem měl všude, kde jsem trénoval. Pro mě byla vždy priorita, aby se pracovalo s dlouhodobým cílem. Mám rád zázraky, ale nevěřím na ně. Věřím v poctivou práci a postupně jít krok za krokem, i když výsledky nepřijdou hned.

Při dlouhodobé cestě se nelze vyhnout krizím, jak tohle řešíte?
Důležité je, aby se hned od začátku vše nastavilo správně. Hráčky musí rozumět tomu, co dělají na hřišti i mimo něj. Táhnout za jeden provaz a nedívat se primárně na jednotlivé výsledky, ale na cestu, kam směřují.

Basketbalový duel Nantes proti Královu Poli.
Královo Pole sahalo po senzačním vítězství. Přišlo o něj vteřinu před koncem