Máte extra motivaci vyválčit pro Českou republiku poprvé v historii účast na světovém šampionátu?
Ano, zmiňovali to trenéři i média. Jsme motivovaní a vynasnažíme se udělat vše pro to, aby postup vyšel. Čeká nás ještě dlouhá cesta, ale ukázali jsme, že basketbal hrát umíme. Možnost zahrát si na mistrovství světa znamená pro každého něco jiného. V kabině jsme dobrá parta, která po šampionátu touží, proto jsme tady. Hrát za národní tým je odlišný pocit než nastupovat v sezoně v klubu. Je to o hrdosti, kterou všichni cítíme.

Jak hodnotíte kvalifikaci, v níž jste zatím prohráli jen jednou?
Z celkového skóre máme radost, ale pořád jde jen o první polovinu kvalifikace, máme před sebou ještě několik zápasů. Výchozí pozice je dobrá, ale nemůžeme na ni spoléhat, pokračovat ve stejných výkonech jako do teď a vyhrát co nejvíc utkání.

Stanovili jste si před startem kvalifikace, do kolikátého místa chcete v první skupině skončit?
Žádný cíl jsme si neurčili a do každého duelu šli naplno. Nepřemýšleli jsme, kolik bodů potřebujeme, o to nám vůbec nešlo.

Patrik Levíček (v modrém uprostřed) ještě v barvách Tanga Hodonín
Mistr světa Levčík chce první triumf v Saňař Cupu

Nakonec jste prohráli jen proti Islandu o jeden bod. Mrzí vás těsná porážka?
Určitě ano, zápas nám utekl o kousek až v koncovce, ale takový je sport. Už s tím nic neuděláme a musíme se dívat dopředu.

V čem vidíte sílu mužstva?
Hodně nám pomáhá příprava do každého utkání, i přesto, že v reprezentačních oknech je příprava vždy krátká. Tým, který se nachystá líp, má velkou výhodu. Ve všech duelech jsme věděli, co můžeme od soupeře očekávat, což nám hodně pomohlo.

Kvalifikace na MSVe druhém kole se vždy spojí dvě skupiny z kola minulého. Vzniknou tak čtyři skupiny po šesti týmech. Každý tým se utká se všemi třemi výběry z druhé skupiny dvoukolově. Tři nejlepší celky z každé skupiny postoupí na mistrovství světa, přičemž se započítávají i výsledky z prvního kola.


A převyšujete v některých herních činnostech ostatní výběry?
Snažíme se hrát rychlý basketbal. Trenér vyžaduje, abychom chodili rychle dopředu a prezentovali se agresivní obranou. Máme docela mladý tým a myslím, že máme víc sil než soupeři.

V září startuje druhá část kvalifikace, ve které narazíte na stříbrný celek z posledního mistrovství světa Francii a na Rusko nebo Bosnu a Hercegovinu. Jak vidíte sílu soupeřů?
Čekají nás náročné zápasy, možná těžší než v první skupině. Na druhou stranu kvalifikační duely jsou specifické, protože v každém reprezentačním bloku přijedou mužstva v různém složení. Kolikrát je i půlka týmu jiná, třeba nepřijedou basketbalisté z NBA nebo co hrají Euroligu. Nikdy pořádně nevíte, proti komu nastoupíte. Projevilo se to na mnoha výsledcích všech výběrů v kvalifikaci. Kolikrát favorité hráli vyrovnané zápasy se slabšími celky, i když neměli na evropském šampionátu konkurenci. Kvalifikace může být ještě hodně zajímavá. Musíme se starat hlavně o sebe, abychom se dobře připravili.

Kromě národního týmu za sebou máte zajímavý rok. Minulou sezonu jste strávil v polské nejvyšší soutěži v celku Rosa Radom, ale následně jste si ji prodloužil v italské Serii A za tým Scandone Avellino. Proč jste zamířil do Itálie?
V Polsku jsme s mužstvem bohužel vypadli v prvním kole play-off. Po sezoně jsem se vrátil domů a asi o dva dny později mi volal agent, že má nabídku z Itálie, kde vyřazovací boje teprve začínají. Jelikož v Polsku sezona skončila, nebyl žádný problém přestoupit jinam.

Ale také v Itálii jste vypadl ve čtvrtfinále…
Myslím, že klub přece jen počítal s něčím jiným. Nakonec se ukázalo, že tým, který nás vyřadil (Aquila Basket Trento – pozn. red.) postoupil až do finále, kde prohrál s Milánem. Narazili jsme na těžkého soupeře, proto se nemáme za co stydět.

Už víte, kde budete hrát v příští sezoně?
Smlouvy v Itálii i Polsku skončily. Zatím nemám konkrétní nabídky, ale ještě je brzo a myslím, že v červenci se může něco objevit.

Preferujete setrvání v zahraničí?
Určitě chci zůstat cizině. Strávil jsem tři roky v Polsku, kde se mi hodně líbilo. Pak rok ve Španělsku a nyní chvíli v Itálii. Jde o velmi kvalitní soutěže a nemám problém jít kamkoli. Pokud však některá z nich vyjde, bude to díky získaným zkušenostem lepší.

Tomáš Pilík na tréninku Zbrojovky.
Jde o jednu z posledních šancí dostat se ven a vydělat víc peněz, říká Pilík