Bezmála dva metry, sto kilogramů, hrozivý výraz. Když maskérka domaluje zlatý zub, stává se z brněnského thajboxera Tomáše Hrona ukrajinský mafián. Světový šampion několika organizací si jej zahrál po boku Tomáše Matonohy či Jiřího Mádla ve filmové komedii Správnej dres, která půjde do kina na podzim. „Střihl jsem si roli ukrajinského uprchlíka, byla to zábava. Měl jsem dva natáčecí dny v Praze a jeden na zimáku v Litvínově. Premiéra filmu bude okolo Vánoc," hlásí třiatřicetiletý zápasník klubu Muay Thai Brno.

Co jste měl za roli?

Ještě s jedním chlapem jsme dělali gorily Tomáše Matonohy, namalovali mi zlatý zub a samozřejmě jsem měl i zlatý řetěz. V jedné scéně jsem měl takovou menší šarvátku s Adrianem Jastrabanem. (úsměv)

Řekl jste i nějakou větu?

První den jsem říkal jednu rusky, zkoušeli jsme asi dvě tři varianty a nevím, zda se něco použije. Bavilo mě to.

Jak vás tvůrci filmu oslovili?

Kamarád se přátelí s režisérem Stanislavem Sládečkem a chtěli někoho většího. Fakt jsem si to užil, mám nové zajímavé zkušenosti. A seznámil jsem se s Tomášem Matonohou, který u mě začal trénovat.

Jak to vzniklo?

Věděl, že zápasím, jezdí hodně do Brna, takže jsme se bavili, že vyzkouší trénink. Už od podzimu si jednou týdně přijede zatrénovat. Viděli jsme se asi desetkrát. Trochu pokecáme, je úplně v pohodě.

Co s ním trénujete?

Boxování na lapy, pytel, nějaké techniky. Zkoušel už box, rukavice měl svoje. Trénuje, aby se dostal do formy, třeba hodinu po tréninku jde ještě plavat.

herec Tomáš Matonoha:„Boxu či thajskému boxu se věnuji už sedm let. Potřebuji být v kondici a tohle je nejefektivnější forma. Thajský box je rychlý, svižný, účinný. S Tomášem Hronem jsem se potkal při natáčení filmu, kde ještě s Norbertem Lichým tvoříme zábavnou trojici, a řekl jsem si, že budu trénovat s nejlepším na světě. Doteď jsem měl kouče, kteří mě honili. Ve sportu asi nedošli daleko a řešili si to na mě. Zato Tomáš je v pohodě, člověk se vymlátí a trénink uteče jako voda."

Jak je na tom fyzicky?

Fakt dobře, je urputný, takový bejk. Říkám mu, ať je v klidu, ale pořád do toho řeže. Tréninků máme málo, je hlavně herec a komik.

U vás trénuje i účastník motocyklového mistrovství světa Karel Abraham. Co ho k vám přivedlo?

Trénuje kondici. Seznámili jsme se přes kamarádku, která pracuje na okruhu. Zašel jsem tam, potkali jsme se u focení s Tinem Kratochvilem. Jenže je pořád pryč, přijde párkrát a pak dlouho ne.

Pomůže thajský box i motocyklovému závodníkovi?

Kdyby chodil častěji, pomůže mu ještě víc. Thajský box posílí celkově tělo a když člověk vydrží, věnuje se mu aspoň dvakrát týdně, zesílí i psychicky. Bývalému hokejistovi Komety Radku Dlouhému tréninky strašně pomohly, to samé Tomáši Vincourovi. Víc si pak věříte.

Chtějí s vámi svěřenci do ringu?

Málokdy s někým spáruju, s Tomášem Vincourem si občas z legrace pinkneme, ale samozřejmě rozumně, nemůže se zranit. Trénovali jsme spolu celou jednu letní sezonu i u něj doma na zahradě. Jinak ke mně chodí hodně podnikatelé, právníci, kteří jsou spokojení, že je neočumuje hromada lidí. Tréninky si vydělávám, bez nich a sponzorů se neobejdu.

Troufne si Vincour i na vás?

Ano, je dost drzý, spoléhá na mou dobrou povahu, že mu neublížím. (směje se) Myslím, že v bitce na ledě se o sebe postará. Trénoval se mnou už jako mladší, než odešel do Ruska, je šikovný.

Po měsíci jste se vrátil z Thajska, kde jste se připravoval na zápas v čínském turnaji a po porážce s Romanem Krykliou jste tam ještě trávil dovolenou. Jak na vás země zapůsobila?

Celou dobu jsem se chystal s koučem Karlem Kaiserem. Moc se mi tam líbilo, hodně dobře se trénuje, protože v teple se člověk rychle hojí, běžná zranění ani necítí.

Jaké jste si dovezl zážitky?

Půjčili jsme si skútry a projeli jsme celý ostrov Koh Samui, viděli jsme kláštery, navštívili krokodýlí a hadí farmu, což je něco pro mě. Chtěl jsem se vyfotit s kobrou královskou, což mi neumožnili, mám jen fotku s kobrou monoklovou, kterou jsem si mohl udělat doma. (úsměv) Odchytl jsem taky metrovou zelenou užovku, která se plazila na silnici.

V létě jste vážil 110 kilogramů, do zápasu v Číně jste šel s 99 kilogramy. Proč jste hubl?

Přes léto jsem neměl zápas a hodně jsem přibral, životosprávu jsem tak nějak nechal plynout. I když jsem trénoval, jedl jsem všechno, až mi kouči nadávali, že můj pohyb je horší. Nemám takovou tělesnou konstrukci, abych vážil sto deset kilo. Teď si stravu hlídám, přečetl jsem si knihu Novaka Djokoviče Naservírujte si vítězství.

Co vám dala?

Inspirovala mě. Novak píše, že měl nejlepší trenéry, ale něco mu chybělo, aby se stal světovou jedničkou. Zjistil, že je alergický na lepek a mléčné výrobky. Začal jsem víc přemýšlet, co jím a přítelkyně Verča mi chystá jídlo. Nekoupím si bagetu na benzínce. Jím hodně ovoce, zeleniny, vynechal jsem i mé oblíbené pivo.

Posune vás změna v kariéře?

Neříkám, že díky tomu budu úspěšnější, ale cítím se výborně, jsem lehčí, plný energie, lépe si mi spí. Nenazývám to dietou, kterou nesnáším. Snažím se jíst věci, které mi něco dají a nenarvat si žaludek něčím, po čem mi bude těžko. Jedno normální jídlo si o víkendu klidně dám.