Hodonínský rodák na rozdíl od většiny kolegů neabsolvoval halovou sezonu, která vyvrcholila na domácím mistrovství světa v Praze. Oštěpaři pod střechou nezávodí. Měl tak klid na trénink, strávil tři měsíce v Africe. „Absolvoval jsem nejlepší přípravu za poslední roky. Oproti loňsku se spravilo i bolavé koleno," hlásil ještě před prvním závodem dvaatřicetiletý oštěpař.

Start sezony jihomoravských atletů
- Michaela Hrubá (výška) – 187 centimetrů (Velká cena Olomouce)
- Radek Juška (dálka) – 779 centimetrů (atletická extraliga)
- Lucie Koudelová (110 metrů překážek) – 11,98 vteřiny (atletická extraliga)
- Tereza Králová (kladivo) – 69,19 metru (atletická extraliga)
- Lucie Májková (trojskok) – 13,41 metru (Světový den atletiky v Brně)
- Jan Marcell (koule) – 19,67 metru (atletická extraliga)
- Lenka Masná (800 metrů) – 2:02,19 (Memoriál Zuzany Krejčové) a 2:02,64 (Diamantová liga Šanghaj)
- Jan Veleba (100 metrů) – 10,38 vteřiny (atletická extraliga)
- Vítězslav Veselý (oštěp) – 83,67 metru (Diamantová liga v Dauhá)

V prvním dílu milionářské Diamantové ligy ho přehodili jen dva Finové – Tero Pitkämäki a Antti Ruuskanen.

V hvězdné soutěži, ale na jiném místě, se představila také brněnská půlkařka Lenka Masná. Časem 2:02,64 minuty a osmým místem v Šanghaji ale zaostala za svými plány zaútočit na limit pro mistrovství světa, který je vteřinu nad dvouminutovou hranicí. „Byl to už můj druhý start. Před víc jak týdnem jsem na domácích závodech běžela o něco rychleji. V Číně mi to moc nesedlo. Ale ani ostatním to příliš nešlo," líčila třicetiletá atletka.

Sezonu zahájil i brněnský koulař Jan Marcell nebo stříbrný dálkař z halového evropského šampionátu Radek Juška ze Staroviček u Hustopečí. Oba si zapsali své nejlepší výkony při extralize družstev v Ostravě. Marcell hodil 19,67 metru a přidal výkon 60,47 metru v disku.

Obě disciplíny vyhrál a pomohl svému týmu VSK Univerzita Brno k triumfu v prvním kole soutěže. „V poslední době jsem příliš netrénoval, zatím mi to moc nelítá. Ale Peking je ještě daleko, snad se to zlepší," podotkl na svazovém webu devětadvaceti­letý vrhač.

Juška při stejném závodě doskočil do vzdálenosti 779 centimetrů a rovněž nenašel přemožitele. Zajímavým výkonem 68,19 se na témže místě prezentovala i brněnská rodačka Tereza Králová v kladivu. K limitu na světový šampionát jí chybějí necelé dva metry.