S pomyslnou českou mistrovskou korunou na hlavě odjede v neděli z Brna několik automobilových závodníků. Podzimní cena Masarykova okruhu rozhodne o většině letošních okruhových mistrů České republiky. Mezi adepty na titul patří i šestnáctiletá Gabriela Jílková. Pokud se jí podaří uhájit bodový náskok v čele celkového pořadí divize 3, stane se historicky první ženou na nejvyšším stupínku českého okruhového šampionátu.

Čekala jste, že hned v premiérové sezoně na okruzích budete tak blízko titulu mistra republiky?
To vůbec ne, ten mě vůbec nenapadl. Na všem má největší zásluhu hlavně manažer Josef Křenek, který mi velmi pomáhá. Připravuji se na víkendový rozhodující souboj s Petrem Trnkou. Zatím mým největším zážitkem ve formuli byl vítězný závod v polské Poznani.

Před hlavním konkurentem máte šestibodový náskok. Zvolíte při Podzimní ceně strategii jistých bodů, nebo pojedete na riziko?
První závod plánuji jet určitě naplno a podle výsledku se pak připravíme na nedělní. Nejvíce mi radí pan Křenek, který je hlava týmu. Probíráme moji jízdu, říká mi, kde dělám chyby. Vše mi vysvětluje.

Sedí vám Masarykův okruh?
Na okruzích jsem nováček, na každém jsem závodila jen jednou. Tím jsem byla proti soupeřům v nevýhodě. Jen teď v Brně pojedu už podruhé, proto doufám, že podám lepší výkon než při Jarní ceně.

Od letoška střídáte volant motokáry s volantem litrového formulového monopostu. Co vás přivedlo do kokpitu závodního vozu?
Přihlásila jsem se do náborové soutěže Formulastar. V testech jsem postoupila mezi poslední čtyři účastníky. Tak se moje kariéra nastartovala.

Co užitečného si přinášíte z motokárové praxe?
Máme hodně tréninků, z jednoho přijdu a hned mě za půl hodiny čeká další. Je to fyzicky náročné. Při závodech zase potřebuji postřeh a koncentraci, protože jezdíme hodně blízko u sebe. Takové vlastnosti přijdou vhod.

Máte coby mladá automobilová závodnice nějaký sen?
Chtěla bych si zazávodit ve World Series Renault a dosahovat tam dobré výsledky.

Chodíte na střední školu, po níž byste mohla pracovat i jako letuška. Letadel se tedy nebojíte?
Z létání strach nemám, beru to jako nejbezpečnější a nejpohodlnější dopravní prostředek. Hlavně starty úplně miluji. (smích)

AMOS KREJČÍ

GABRIELA JÍLKOVÁ
Věk: 16 let
Bydliště: Roztoky u Prahy
Okruhové automobily od roku: 2011
Největší úspěch: 1. místo v závodě MR v Poznani, 3. místo ve světovém finále třídy ROK Junior
Oblíbený sportovec: motokárista Nyck de Vries
Škola: Střední odborná škola civilního letectví