Deník Rovnost v uplynulých měsících mapoval jejich šance i ambice. Podle jeho odhadů sportovci z kraje dosáhnou na tři medaile. Zacílí na ně především sportovní střelci, které pro velké akce vychovává brněnská Kometa. V ní se také učil střílet David Kostelecký. Brokař kovaný v disciplíně trap bude mít v Londýně specifickou úlohu. Obhajuje totiž zlato z Pekingu. „Jedu už na čtvrtou olympiádu. Teoreticky můžu být klidnější, ale dopředu nedokážu říct, jak se budu cítit v daný den," prohlásil sedmatřicetiletý rodák z Holasic u Brna.

Před čtyřmi lety jej na střelnici v Pekingu zkrápěly dešťové kapky štěstí, teď netuší, co čekat od Londýna. „Počasí závod také ovlivní. Ještě bych si představoval lepší formu, ale není ani špatná. A ve střelbě je výsledek vždycky nevyzpytatelný," rozebíral Kostelecký.

Na olympijské střelnici se utká i s velkým kamarádem Jiřím Liptákem. Ten sice zažije premiéru pod pěti kruhy, ale také se pyšní solidní sadou medailí z mistrovství Evropy a světa. „Když si představím olympiádu, mám husí kůži," přiznal brokař z Rajhradic.

Už loni v březnu si zajistil účast na hrách skeetař Jan Sychra. Právě skromný pohodář se může stát překvapivým žolíkem celé české výpravy. Na olympiádě bude střílet počtvrté, má zkušeností na rozdávání a loni dokonce jako třetí muž v historii nastřílel absolutní světový rekord 150 bodů. Neminul jediný terč. „V předchozích cyklech jsem zažil dřinu s kvalifikací až do poslední chvíle. To mě štvalo. Letos se snad poprvé na olympiádu těším. Neodčerpala mi tolik sil jako v minulosti," povídal Sychra.

5 jihomoravských hvězd v Londýně.
KLIKNĚTE PRO ZVĚTŠENÍ

Jižní Morava vyšle do Londýna ještě jednoho velkého adepta na nejcennější medaili. Oštěpy Vítězslava Veselého z Hodonína totiž letos létají nejdále. Hodem 88,11 metrů kraluje světovým tabulkám.

Devětadvacetiletý svěřenec Jana Železného ale zůstává při zemi. „Hodit je něco jiného než házet. Jeden vydařený hod nic neznamená. Musím ukázat šest kvalitních hodů ve finále. Pak existuje šance, že nejmíň jeden hod bude opravdu vydařený," zdůraznil.

V Londýně se nechce ztratit ani veslařka Mirka Knapková. Úkol zní jasně: zlomit olympijské prokletí, které ji v předchozích dvou případech připravilo o medaili. „Každé hry se liší. První bývají nejlepší, podruhé už přijdou ambice a potřetí si člověk připadá zkušený, chce si hry užít a prodat, co umí. Přeju si uspět," řekla brněnská rodačka.

Kromě největších jihomoravských „hvězd" mohou za úspěchem vystřelit i další sportovci. Například zkušená dálková plavkyně Jana Pechanová nebo tým basketbalistek. Ty si však musejí olympiádu teprve vybojovat. Do kvalifikačních bojů včera vstoupily výhrou nad Novým Zélandem 70:51.

Česká olympijská výprava čítá 113 sportovců. Přibýt ještě mohou atleti, kteří nadále plní limity, tenisová dvojice do mužské čtyřhry, nominaci ještě neoznámili bikrosaři, mezi nimiž má velkou šanci Romana Labounková z brněnského týmu Pell's.

Komise Českého olympijského výboru návrh nominace schvalovala v pondělí. V úterý jej má posvětit výkonný výbor, plénum je na programu na čtvrtek. „Tam už by mělo jít jen o formální úkon," řekl šéf české olympijské mise František Dvořák.