„Hodně jsem se naučil v USA, kde máme profesionální ligu malého fotbalu rozdělenou do několik divizí a hraje se obdobným stylem jako hokejová NHL," hlásí jedenatřiceti­letý Juda.

Co očekáváte od celostátní české ligy malého fotbalu?

Zvýšenou medializaci sportu, nové pojetí byznys plánu pro partnery celostátní ligy, ale i asociace. Možnost nabídnout hráčům jejich zviditelnění a pocit jejich důležitosti v jejich klubu, což mimo jiné je součást mnou připravované koncepce prevence kriminality, násilí a drogové závislosti. Stejně tak je její cíl zjednodušit trenérům koncepci výběrů hráčů pro reprezentaci. Každý tým bude výběr daného města.

V březnu hostí Spojené státy mistrovství světa. Jak velká akce šampionát bude?

Mistrovství světa bude obrovská akce, u které mám to štěstí stát jako prezident Světové federace malého fotbalu. Hostí jej deset amerických měst, například Las Vegas, San Diego, St. Louis, Dallas, Chicago, jedno kanadské Montreal a jedno mexické Monterrey. Některé zápasy už máme vyprodané. Každý tým odehraje ve skupině tři utkání ve třech různých městech.

Češi se probojovali mezi šestnáct nejlepších týmů ze 144, jsou sedmí ve světovém žebříčku a třetí v Evropě. Jaké mají šance?

Úspěch bude postup ze skupiny. Nemáme zrovna lehkou, domácí Američané budou jedni z favoritů a Izrael je pro nás nevyzpytatelný soupeř. Salvador je určitě papírově nejslabší. Jako favority turnaje kromě Američanů tipuji i Mexiko.

Chystáte také klubové turnaje?

Připravujeme nyní projekt s jednou z arabských organizací Světová liga mistrů. Jedná se o turnaj nejlepších týmů ze zemí, které jsou členy Světové federace malého fotbalu. První ročník chceme spustit v roce 2016 v Dubaji.

Co plánuje Světová federace malého fotbalu do roku 2015?

Primárně se jedná o tři věci: ta první je rozvoj informačních systémů pro regionální a národní asociace malého fotbalu – internetové stránky, mobilní aplikace, statické kamery nad hřišti a další. V tom vidím obrovský potenciál s cílem nabídnout hráčům, rozhodčím, vedení klubů a fanouškům ještě mnohem lepší servis v podobě rozšířených statistik a dalších doplňkových anket a soutěží. Ale také jednodušší systém pro rezervaci hřišť.

A další dva plány?

Druhý bod je rozvoj malého fotbalu v oblasti Francouzské Polynésie, kde chci v roce 2018 uspořádat mistrovství Austrálie a Oceánie a také zaměření se na arabské země a rozvoj malého fotbalu v Číně. Třetí je potom spjatá s podporu hráčů v Africe, kde plánujeme projekt Malý fotbal pro solidaritu.

Zamlouvá se vám práce vašich následovníků v Brněnském svazu malé kopané?

Musím opravdu pochválit Správní radu Brněnského svazu malé kopané – Antonína Schneidera, Pavla Rosenbacha a zároveň i mého zástupce v Brně Reného Pazderu, který odvádí obrovský kus práce. Od roku 2005 nám každoročně stoupá členská základna. Loni to bylo dokonce o 25 nových týmů víc díky nově otevřené univerzitní lize malého fotbalu v Brně. Od ledna potom spouštím jeden z dalších projektů. I díky pomoci světové federace jsme schopni nabídnout členům brněnského svazu stále kvalitnější servisní podmínky, aniž zvýšíme startovné nebo členské příspěvky.