Českým reprezentantům přitom těsně unikl boj o medaile. V základní skupině ztratili nadějně rozehraný duel s Tureckem až v tie-breaku. „Škoda, že postup do čtyřky nevyšel, bylo to o dva balony. Ale na to se historie neptá," pokrčil rameny Licek.

Svěřenci trenéra a zároveň jeho strýce Jindřicha Licka ve skupině o umístění nakonec porazili ve čtyřech setech Srbsko, prohráli až duel s Itálií o páté místo. „Abychom byli ve čtyřce a přiklonilo se k nám štěstí, potřebujeme spolu trénovat ještě tak dva roky. Kluci ukázali maximum. Jsme tam, kde jsme chtěli být, možná i výš. Výsledek odpovídá reprezentační partě, kterou jsme měli," hodnotil kouč vystoupení na turnaji.

Víc než konečné umístění potěšil reprezentačního stratéga herní projev, byť i k němu měl výhrady. „Mládežnické mančafty potřebují dostat nějaký nátisk. Problém je v tom, že jak přijde stres, vrátí se ke starým návykům, které mají z klubů nebo mládí. Proti Rumunsku nebo Itálii to bylo evidentní," poznamenal Jindřich Licek.

Absence většího počtu společných tréninků si všiml i jeho synovec Martin. „Třeba proti Polsku mě strašně zaujala disciplína hráčů v obraně. Jenže oni spolu hrají celou sezonu," konstatoval.

A jak hodnotí kouč české podmínky pro rozvoj mládežnického volejbalu na domácích palubovkách? „Nebudu říkat, že jsou ideální, ale na naše poměry přijatelné. Záleží na penězích, každé soustředění něco stojí," uvedl.

Před mladíky nyní čeká výzva v podobě přechodu do seniorské reprezentace. „Ještě na ni nepomýšlím, ale pro každého z nás je cíl se do ní dostat, všichni chceme hrát s nejlepšími," řekl Martin Licek, který nastupuje za Volejbal Brno. „U mládežnických mančaftů výkonnost hodně lítá nahoru dolů, to u mužů není. Na takovou úroveň se dostanou třeba za čtyři roky, teď potřebují zabrat v klubech," předpovídal Jindřich Licek.

Turnaj, který nakonec ovládlo Rusko, v hráčích zanechal pozitivní dojem. „Diváci byli super, nečekali jsme, že na nás přijdou třeba už v základní skupině. I díky nim jsme se vyhecovali," děkoval Martin Licek.

výsledky turnaje

Finále: Polsko – Rusko 0:3 (16:25, 16:25, 26:28)

O třetí místo: Slovinsko – Francie 0:3 (22:25, 21:25, 19:25)

O páté místo: Itálie – Česká republika 3:0 (25:14, 25:14, 25:22)

Česká republika: Džavoronok, Licek, Tibitanzl, Galabov, Pavelka, Pražák – libero Bláha. Střídali: Truong, Žaba, Hora, Kraffer. Trenér: Jindřich Licek.

Konečné pořadí turnaje: 1. Rusko, 2. Polsko, 3. Francie, 4. Slovinsko, 5. Itálie, 6. Česká republika, 7. Turecko, 8. Srbsko. V základní skupině skončilo Slovensko, Bulharsko, Belgie a Rumunsko.