Dvě nastupující české hvězdy vyšly naprázdno. Brněnská výškařka Michaela Hrubá po skvělé kvalifikaci nezvládla finále, skočila jen 184 centimetrů a skončila dvanáctá. Dálkař ze Staroviček na Břeclavsku Radek Juška měl smůlu. Skočil stejně jako třetí Nizozemec Ignisious Gaisah 793 centimetrů, kvůli o jedenáct centimetrů horšímu druhému nejdelšímu pokusu skončil až za ním. „Myslel jsem, že dolétne k osmi dvaceti. Kolikrát to tak však bývá. Člověku skok v kvalifikaci ulétne a ve finále to není ono. I mě se to víckrát přihodilo," říká Roman Novotný, Juškův brněnský předchůdce, který obsadil osmé místo na olympiádě v Pekingu v roce 2008.

Skokan, kterému za výkon 822 centimetrů patří v historických českých tabulkách druhé místo, považuje za běžné i fakt, že Jušku dělil od medaile jediný centimetr nebo lepší druhý nejdelší výkon v soutěži. „V dálce rozhodují centimetry. Do dvou decimetrů se třeba nacpe osm skokanů. Zrovna v Pekingu jsem o centimetr proklouzl do finále," vzpomíná Novotný, který se s vrcholovou atletikou rozloučil loni.

Osmnáctiletá Hrubá si vybrala daň za nezkušenost. Řada lidí ji i přes nízký věk tipovala na medaili a možná v tom tkvěl důvod neúspěchu. „Velmi dobře znám scénář, který zažila. V kvalifikaci vám to skáče a ve finále to pak nejde. Osobně se mi tohle stalo několikrát," cítí se svou nástupkyní Zuzana Hlavoňová, národní rekordmanka ve skoku vysokém.

Podle jediné české dvoumetrové skokanky sehrálo roli i to, že se kvalifikace a finále odehrály den po sobě. Většinou je mezi oběma fázemi den pauza. „Kvalifikace se musí jít naplno, pak někdy na finále nezbudou síly. I s denní pauzou jsem kolikrát cítila při finále velkou únavu," podotýká Hlavoňová.

Nejspokojeněji vypadal ve čtvrtek brněnský sprinter Jan Veleba. V semifinále stovky zaběhl čas 10,28 sekundy a obsadil šestnácté místo. „U něj býval často problém v tom, že nenačasoval formu. Možná se mu to s přibývajícím věkem daří líp. V rozběhu i semifinále zaběhl časy kolem českého rekordu, což je obrovský úspěch," myslí si Novotný.

Největší jihomoravské hvězdy mají vystoupení v Nizozemsku za sebou, další jsou stále ve hře. V sobotu čeká finále běhu na patnáct set metrů hodonínskou kometu letošní sezony Filipa Sasínka a v pátek trochu překvapivě postoupila do nedělního finále brněnská trojskokanka Lucie Májková. Ve stejný den vyběhne na půlmaratonskou trať v Amsterdamu také trojice jihomoravských zástupců.

Jihomoravští atleti na ME

MAJÍ TO ZA SEBOU:

Vítězslav Veselý (oštěp, 83,59 metru) – bronz

Radek Juška (dálka, 793 centimetrů) – 4. místo

Michaela Hrubá (výška, 184 cm) – 12. místo

Jan Veleba (100 m, 10,28 sekundy) – 16. místo

Lucie Koudelová (100 m překážek, 13,41 s) – 20. místo

Rebeka Šilhanová (tyč, 400 cm) – 22. místo

Romana Maláčová (tyč, neskočila základní výšku)

JSOU VE HŘE:

Filip Sasínek (1500 m) – v sobotu v 21.50 hodin běží finále

Eva Vrabcová-Nývltová (půlmaraton) – startuje v neděli v 9.30

Jiří Homoláč, Milan Kocourek (oba půlmaraton) – startují v neděli v 9.50

Lucie Májková (trojskok) – v neděli od 17.25 ji čeká finále