„Jako menší jsme s mým dvojčetem Emou hrály tenis. Táhlo nás to ale taky ke kolům, i když si to táta nepřál. Začínali jsme s cyklokrosem, v blátě a zimě se nám ale nelíbilo. Naopak, když jsem poprvé vyzkoušela dráhu, hned mě to bavilo," popsala Sára svou cestu k cyklistice.

Dráhoví cyklisté Sára Kaňkovská a Jiří Janošek z Dukly Brno uspěli na juniorském mistrovství světa.Mladá závodnice má za sebou svou první velkou cyklistickou akci. „Když jsem se dostala mezi šest nejlepších do finále A, byla jsem hrozně šťastná, že jsem se do něj dostala, i když jsem měla i respekt. Třetí místo pro mě byl velký zážitek. Doteď tomu nemůžu uvěřit," usmála se závodnice brněnské Dukly.

Loni v létě přitom měla Kaňkovská právě v kontaktním keirinu nepříjemný pád, po kterém se ocitla i v bezvědomí. „Vůbec to neznamená, že mám teď strach. Cyklistiku pořád dělám ráda. Dva měsíce po pádu jsem nasedla na kolo, vyjela na dráhu a vůbec se nebála. Se strachem by ani nešlo jezdit," upozornila sedmnáctiletá naděje.

Na mistrovství Evropy závodila i ve sprintu, kde postoupila z první jízdy, následně se jí ale nedařilo. „Na úvod jsem jela proti Polce. Náš masér dělal před startem různé blbiny, aby mě rozesmál a uvolnil a tím ji úplně rozhodil," přiblížila Kaňkovská.

Její kolega z brněnské Dukly Jiří Janošek získal v Kazachstánu tři medaile. „To asi za rok nedokážu. Ale své výsledky chci vylepšit," sdělila.