Druhý nejprestižnější seriál mistrovství světa totiž využívá produkční motocykly, které týmy až technologickým vývojem posouvají na špičkovou úroveň. „Jde o závodní motorky z obchodní sítě. Lidé jezdí třeba se strojem Yamaha, Kawasaki a probouzí se v nich fandovství, protože závodní motorky vypadají podobně jako ta, s níž na závody přijeli,“ sdělil bývalý spolumajitel a manažer týmu Intermoto Kubíček, jehož svěřenci jezdili v roce 2012 nižší třídu Superstock 600.

Tahákem na brněnském závodišti je seriál MotoGP s návštěvností okolo dvě stě tisíc příznivců, ovšem superbiky jsou také žádané. V sezonách před pětiletou pauzou na Masarykův okruh zavítalo v rozmezí šedesáti až pětasedmdesáti tisíc lidí. „Dřív, když se jezdilo na italské Monze, byla nedostižná. V letech 2011 nebo 2012 na ni chodilo přes sto tisíc lidí. Brno se řadilo také mezi oblíbené, na třetí čtvrté místo,“ vzpomínal Kubíček.

Na snímku Polákovi.
Smlouva končí a jsem zraněný. O pokračování se teprve rozhodnu, říká Polák

Kdo dostával tribuny do varu? Šílený Max. Tak se přezdívalo na trati divokému Italovi Maxi Biaggimu, čtyřnásobnému šampionovi MotoGP a dvojnásobnému v superbicích.

V Brně to uměl nejen s fanoušky, ale i na asfaltu. V součtu s MotoGP slavil triumf na jihu Moravy jedenáctkrát, na superbiku čtyřikrát. „Jde o moje nejoblíbenější závodní místo. Za tu dobu se už cítím součástí okruhu,“ sdělil v roce 2012 nyní šestačtyřicetiletý muž.

Trochu paradoxně není v kolonkách zapsaný jako poslední vítěz v Brně Biaggi, nýbrž jeho krajan Marco Melandri. Pětatřicetiletý věhlasný jezdec stále závodí, v klasifikaci drží páté místo.

Kdo se zapíše do zlaté listiny jako další, se uvidí o víkendu. Důležité je, ať kolonka zase neoprašuje. „Před šesti lety už nebylo reálné závody pořádat kvůli tehdejším finančním podmínkách, včetně promotérského poplatku. Přestávka byla dlouhá. Se současným promotérem Dornou jsme měli stejný zájem vrátit superbiky do České republiky. Domluvili jsme se relativně snadno,“ přiblížil dohodu mluvčí Automotodromu Brno Petr Boháč.

Wilfried Bony
Dal jsem si vepřové koleno a palačinky. Jsem trochu tlustý, směje se Wilfried