"Pocit těšení už se dostavil. Možná i proto, že je to v Evropě, v Londýně, tak atmosféra bude skvělá. Jen na minimu závodů může sportovec zažít takovou podporu od fanoušků jako na olympiádě," řekla Knapková novinářům. "A v Londýně to bude extrémní," poukázala jednatřicetiletá závodnice na fakt, že veslování je ve Velké Británii hodně populární. V dějišti her ji bude podporovat i otec s bratrem.

Knapková se chystá na třetí olympiádu, v Aténách 2004 byla čtvrtá a o čtyři roky později v Pekingu pátá. Teď by chtěla prodat získané zkušenosti a vystoupit na stupně vítězů, i když o tom veřejně nemluví. "Říkám si, že čím je člověk starší, tím je vyzrálejší. Výkony se s věkem mohou zlepšovat. Zkušenosti hrají roli," uvedla rodačka z Brna.

Mezi velké medailové aspirantky patřila i v Pekingu, kde jé ale finále nevyšlo podle plánu. Tentokrát si chce olympiádu i více užít, před čtyřmi lety bydlela s realizačním týmem mimo českou výpravu.

"Chtěla bych být uvolněnější. Člověk se na vše musí dívat s větším nadhledem. Sice profesionálně, ale nesmí se na to moc upnout a musí z toho mít i radost. Nesmí chybět humor," řekla Knapková, která věří, že je v daleko větší pohodě než před Pekingem.

"Aby člověk podal maximální výkon, nesmí v tom být zaťatost a křečovitost, ale uvolnění a lehkost. Navíc doufám, že si vše více užiju i proto, že je olympiáda v Evropě. Časové posuny mi nedělají dobře," uvedla.

Dobrou náladu má i proto, že je zdravotně v pořádku. I když na závěr nedávného vysokohorského soustředění v Livignu měla menší nehodu na kole. "Spadla jsem při sjezdu a asi dva dny nemohla chodit. Stalo se to poslední den. Pořád jsem si říkala, že hlavně nesmím spadnout a už jsem letěla. Měla jsem modřiny po celých nohách," přiznala Knapková. Podmínky v Livignu si ale pochvalovala. Před rokem měla na severu Itálie při soustředění zimu, tentokrát bylo teplo.

Až do odletu se bude připravovat v Praze, na rozdíl od většiny kolegů neodjela ani na soustředění do Račic nebo na Slapy. "Udělali jsme to takhle loni a vyšlo to celkem dobře. Někde na soustředěních jsme celý rok, tak jsme zůstali doma," uvedla Knapková, která se na Vltavě snaží připravit na všechny eventuality olympijského závodu.

V Etonu může být klidná hladina i velké vlny. "O to je to náročnější. Musím být ve výborné fyzické kondici i dobře připravená technicky," řekla svěřenkyně Tomáše Kacovského. Před olympiádou začala spolupracovat i s trenérem Sergejem Kruťjakovem, jenž v minulosti vedl úspěšnou mužskou párovou čtyřku. "Je to příjemná změna, když do toho vstoupí i někdo jiný. Vidí věci jinak. Člověk i reaguje jinak na pokyny na vodě nebo na povzbuzení," pochvalovala si pomoc zkušeného trenéra ruského původu, jenž žije v Česku už řadu let.

Knapková odletí do Londýna v úterý 24. července, i když původně uvažovala, že se na ostrovy přesune až těsně před začátkem závodů. "Ale nakonec jsem si řekla, že nechci být sama mimo skupinu a pojedu s ostatními," vysvětlila. Na slavností zahájení v pátek ale podle všeho nepůjde. Hned v sobotu totiž bude závodit. "Ale ráda bych, protože jsme vyfasovali hezké oblečení," uvedla.