"Moc jsem se těšila, až budu zase jezdit na své staré lodi z olympiády a jsem rada, ze dorazila i s vesly v pořádku," uvedla Knapková. "Závodiště a jeho okolí je hezké, vypadá to tu hodně podobně jako na Novém Zélandu," řekl Synek, který na jezeře Karapiro před třemi lety získal zlatou medaili.

Hned na začátku veslaři poznali, že v Čchungdžu bude opravdu teplo a vysoká vlhkost. "Zatím je tady asi 33 až 35 stupňů, takže jsem se při veslování dost potil, což bylo nepříjemné. První trénink byl ale spíše taková projížďka v rámci aklimatizace," přiznal třicetiletý Synek, jenž letos vyhrál všechny závody a v Koreji je hlavním aspirantem na zisk mistrovského titulu.

O zlato se chce ucházet i Knapková, která je momentálně úřadující mistryní Evropy, světa i olympijskou šampionkou. Po prvním tréninku si pochvalovala, že na vodě bylo dost prostoru a byla klidná. "Asi proto, že jsme trénovali kolem poledne. Jen se mi v tom velkém vedru a vlhkosti, navíc po náročné cestě a časovém posunu, trochu hůře dýchalo. Ale věřím, že se to za pár dní srovná," řekla Knapková.

Čeští veslaři odletěli do dějiště MS v pondělí odpoledne a cesta jim s tříhodinovou prodlevou na přestupu v Dubaji a následnou cestou autobusem zabrala dvacet hodin. Zatímco Synek si pochvaloval, že mohl letět Airbusem A380, Knapkovou potěšilo přivítání v hotelu. "Korejci nás uvítali naučenou českou větou Češi do toho, na což jsme docela koukali," pousmála se Knapková, která si podle všeho tentokráte nenechá ujít slavností zahájení MS.

A to proto, že jeho část ve středu viděla. "Při vstupu na závodiště nám začaly těsně nad hlavami létat stíhačky. Chvíli jsme znejistěli, ale pak jsme usoudili, že nám nic nehrozí a zřejmě něco nacvičují na zahajovací ceremoniál," vysvětlila Knapková.

Veslařské MS začíná úvodními rozjížďkami v neděli.