Když porazí outsidera, vzrostou jeho výdělky a otevře se mu brána k zápasům s nejlepšími boxery planety své kategorie. Jestliže prohraje, brněnský rodák Lukáš Konečný patrně ukončí kariéru. Nic mezi těmito dvěma póly existuje.

Český bijec se ve čtvrtek od devíti hodin večer postaví v brněnské hala ve Vodově ulici francouzskému boxeru Salimu Larbimu v bitvě o profesionální pás mistra světa organizace WBO v lehké střední váze do 69,8 kilogramů. „Jsem si skoro jistý, že můžu vyhrát před limitem. Jsem favorit a mám vše ve svých rukách. V případě porážky bych zvažoval konec kariéry,“ potvrdil český favorit.

Galavečer DBI Fight Night začíná už v šest hodin večer a Konečný se utká o světový titul podruhé v kariéře. Před čtyřmi lety podlehl v Drážďanech na body Ukrajinci Dzinzirukovi, i když podle expertů neprávem. „To jsem neměl co ztratit, kdybych dostal do držky, očekával jsem to. Teď jsem v opačné pozici. Larbi je spíš technický, pohyblivý, nejspíš bude utíkat a já musím za ním,“ odtušil třiatřicetiletý český profesionál.

O sedm let mladšímu Larbimu o nic nejde. Už když vydrží dvanáct tříminutových kol, bude to pro něj úspěch. Ale nebojí se, proto možnost zisku pásu přijal. „Salim získal příležitost, které se chopil. Lukáš má právo říkat, že vyhraje, ale my jsme sem nepřijeli jen jako figuranti. Zvítězíme,“ zareagoval trenér francouzského boxera Karim Harzouz.

Konečný se tak titulového zápasu do třetice dočká. Po odřeknutí Dzinziruka a zranění Bajsangurova na něj čekal sedm měsíců. Vítěz dnešního duelu získá prozatímní titul a do 90 dnů se musí střetnout s Rusem Bajsangurovam, který pás uvolnil.

Vstříc Americe

Brněnskému rodákovi může titul mistra světa WBO otevřít příležitost k zápasům v Americe proti světovým hvězdám. Jeho výdělky se podle zákulisních informací pohybují okolo milionu korun. S titulem v kapse mohou narůst o pětadvaceti­násobek.

První a možná ještě těžší prověrku připravenosti boje o světový trůn už podstoupil včera. Na oficiálním vážení se do své hmotnostní kategorie vešel s rezervou 150 gramů. O 350 gramů se do předepsané lehké střední váhy vešel také bývalý fotbalista Larbi a oba boxeři pak společně přátelsky pózovali fotografům. „Myslím si, že je to férový borec a budeme se usmívat i zítra. Že ho chci v ringu v uvozovkách zabít? To k tomu patří. Chci vyhrát. V našem sportu se to dokazuje pěstmi,“ řekl Konečný.

Váhovým testem prošly i obě aktérky zápasu o titul mistryně světa WBO do 72,5 kilogramů. Dvojnásobná šampionka Christina Hammer z Německa a africká mistryně Julie Tshabalalaová. „Pořádně ukaž zuby,“ vyzývala Jihoafričanku její manažerka Mbali Zantsiová. Důvod k úsměvu měly, protože Tshabalalová za den shazovala téměř čtyřkilovou nadváhu.

Ve středu už na galavečer zbývalo pouhých tři sta volných lístků z kapacity 4800 míst. „Brno má podle mě nejsportovnější fanoušky a udělám pro ně hodně. Ale když bude možnost knokautu v prvním kole, ukončím to,“ dodal Konečný, na jehož výhru vypsaly sázkové kanceláře kurz 1,15.

Program galavečera:

18.00: Tommy Altmann (Něm) – Petr Rykala ČR), váha do 72,5 kg, 6 kol

18.30: Martin Parlagi (Svk.) – Jozef Gabriš (Svk.), váha do 57,1 kg, 4 kola

18.55: Štěpán Horvát (ČR) – Kamil Tatar (Svk.), váha do 72,5 kg, 6 kol

19.20: Adam Lautenschläger (Něm.) – Ladislav Slezák (Svk.), váha nad 90,9 kg, 4 kola

20.00, zápas o titul mistryně světa WBO/WBF: Christina Hammerová – Julie Queen Tshabalalaová (JAR), váha do 72,5 kg, 10 kol

21.00: zápas o prozatímní titul mistra světa WBO: Lukáš Konečný (ČR) – Salim Larbi (Fra.), váha do 69,8, 12 kol, přímý přenos Nova Sport

Lukáš Konečný: 33 let, výška 175 cm, mistr Evropy EBU, v profiringu 47 vítězství (22× k.o.), 3 prohry (0 k.o.), 0 nerozhodně

Salim Larbi: 24 let, 179 cm, Interkontinentální titul WBO, v profiringu 17 vítězství (4× k.o.), 1 prohra (1× k.o.), 1 nerozhodně.

Doprovodný program: koncert skupin Airfare a The Paranoid, akrobatické duo Dae Men, exhibice Muay Thai, taneční vystoupení Dynamic Dancers, módní přehlídka Charme