Tak jde čas. Nekonečný televizní seriál z produkce NBC, který se ve Spojených státech amerických vysílá nepřetržitě už od roku 1965. Něco podobného připomíná souboj brněnského rodáka Lukáše Konečného o titul profesionálního mistra světa v boxu organizace WBO v lehké střední váze do 69,8 kilogramu. Totiž děj plný zvratů, který stále nespěje k závěrečnému rozuzlení.

Zatím je jasné jediné – proti českému rohovníkovi se postaví Zaurbek Bajsangurov z Ruska. Tomu asociace podle řádů přiřkla mistrovský pás, který v říjnu odebrala Ukrajinci Sergeji Dzinzirukovi.

Několik tisícovek boxerských fanoušků, kteří si koupili lístek na původně plánovaný brněnský galavečer 30. září, ovšem napjatě čeká na oznámení místa. Původně měla souboj hostit Kajot Arena, ale Bajsangurova stáj K2 Ukraine také usiluje o pořádání utkání. Dokonce vyhlásila, že už jej získala. „Organizátorem akce se stává promotérská skupina bratrů Kličkových K2, jejíž barvy Bajsangurov hájí,“ prohlásil generální ředitel ukrajinského projektu Aleksandr Krasjuk. V jeho návrzích figurují města Moskva, Groznyj či Kyjev.

Boj o peníze

Jenže… Práva na pořádaní galavečeru stále leží v rukou německé stáje SES Boxing, která zastupuje Konečného, a jejího manažera Ulfa Steinfortha. Ta totiž zvítězila v dražbě původně plánovaného střetnutí Konečný vs. Dzinziruk a finální dohodu s K2 popřela.

WBO se do jednání nevkládá a teď jde jen o licitaci. Německá strana z Magdeburgu patrně vyčkává, s jakou sumou se sok vytasí. „Ukrajinci něco nabídli, ale je otázka, zda to splní. Bajsangurova strana moc nekomunikuje, do ničeho se netlačí. Ani Němci dlouho otálet nemůžou, tlačí na ně také televizní společnost, se kterou podepsali smlouvu o vysílání souboje,“ uvedl Josef Fiala, obchodní ředitel společnosti Double Investment Limited, která získala výhradní práva při konání souboje v České republice.

Ta po SES Boxing požaduje nejpozději do deseti dnů vyjádření, zda galavečer zůstane Brnu. „Všechny smlouvy máme nachystané a zaplacené, ze dne na den můžeme pořádat. Dali jsme Němcům nůž na krk, ať se už dozvíme, co říct divákům. Možná jde o vyčkávací taktiku, ale už chceme znát výsledek. Pokud jim vypovíme smlouvu a pak se nedohodnou ani s Ukrajinci, přijdou o velké peníze. Proto jsem přesvědčený, že zápas na devadesát procent zůstane v Brně,“ sdělil rezolutně Fiala.

Vše tedy záleží na stanovisku Steinfortha, které snad definitivně zaujme příští týden. Konečný, mistr Evropy EBU, se však už připravuje na mimobrněnskou variantu. Jenže v živé paměti si vybavuje duel o mistrovský pás s Dzinzirukem.

Před třemi lety v Drážďanech prohrál po verdiktu rozhodčích, ale podle odborníků neprávem. „Jsem smířený, že pojedu někam na východ, nic zlomového to však pro mě neznamená. Jen musím Bajsangurova buď knokautovat, nebo ho mlátit od začátku až do konce. Na druhou stranu nic definitivního skutečně není a když dopadne Brno, jedině dobře pro mě,“ uvedl Konečný.

Vstupné vrátí

Pokud dojde k přesunu utkání za české hranice, nemusí se fanoušci podle slov pořadatelů obávat ztráty peněz. „Ve vracení vstupného nebude žádný problém, jsme na tuto možnost připravení. Přesto věříme, že půjde pouze o jiný termín. Kdyby nové datum nezapadalo do vytížení Kajot Areny, najdeme prostor na výstavišti,“ slíbil Fiala.

Přesný den unikátní bitvy také ještě není upřesněný, ale počítá se s datem okolo 20. února. V tu dobu totiž uplyne pravidly stanovená lhůta 120 dnů od verdiktu asociace o dosazení Bajsangurova do role úřadujícího šampiona. „Konec února mi vyhovuje hlavně kvůli vánočním svátkům, které si aspoň jakž takž s rodinou užiju. Tři týdny před Štědrým dnem nasadím dietu, pak vynechám a od ledna se k ní zase vrátím,“ doplnil třiatřicetiletý Konečný.