Do haly v Kounicově ulici se sjedou třeba zástupci Nizozemska, Rakouska nebo Ruska. „Máme teď jedenáct párů, ale poslední týden před závodem je vždy divoký a ještě můžou někteří odpadnout. Tato akce je pro nás důležitá, protože jde o vrcholný podnik v České republice, díky němuž dokážeme téměř zaplnit halu, a je to velká příležitost pro náš sport,“ pravil ředitel závodu Martin Vlk.

Bývalý gymnastický reprezentant je v roli šéfa podniku podruhé, podle něj je stále těžší vábit na brněnský závod zajímavá zahraniční jména. „Je to hodně o kontaktech s jednotlivými federacemi a běh na dlouhou trať. Gymnastických závodů v zahraničí je čím dál víc a je to složité. Penězi nemůžeme konkurovat jiným, takže role kontaktů je o to důležitější,“ přiblížil Vlk s tím, že vítězný pár si rozdělí odměnu tisíc dvě stě eur.

Po parádní hokejové přestřelce slaví hokejisté Komety postup do čtvrtfinále Ligy mistrů.
Kometa po divoké přestřelce slaví postup do čtvrtfinále Ligy mistrů

Velkou motivací pro pokračování tradice brněnské Grand Prix je pravidelně slušná divácká účast. „Dodává mi to dost energie, když potom člověk vidí skoro zaplněnou halu,“ popsal Vlk.

Sokol Grand Prix
Kdy: 24.listopadu v 16.30
Kde: Sportovní hala Sokola Brno v Kounicově ulici.
Zastoupené země: Česká republika, Nizozemsko, Rusko, Švýcarsko, Německo, Španělsko, Rakousko, Ukrajina.
České dvojice: Martin Fiala a Kateřina Jelínková, Daniel Ponížil a Aneta Holasová, František Černý a Lucie Jiříková.
Vstupné: Plné – 80 korun, poloviční – 40 korun.

Fanoušci se v Brně tentokrát mohou těšit například na reprezentantky země tulipánů, favority budou nizozemsko-švýcarský pár ve složení Sana Veermanová a Marco Walter. „Nizozemci přijedou ve slušném složení, Veermanová se zúčastnila mistrovství světa v Kataru,“ podotkl Vlk.

Představí se i tři české dvojice, mezi nimi také duo domácího Sokola ve složení František Černý a Lucie Jiříková, které rovněž nechybělo na světovém šampionátu v katarském Dauhá. „Byli tu už loni. Pokud se nestane nic neočekávaného, měli by postoupit mezi nejlepší šestku a dál se ukáže,“ prohlásil trenér brněnského družstva Jan Caska.

Do bojů o přední pozice může zasáhnout také jiná česká dvojice Daniel Ponížil s Anetou Holasovou.

Grand Prix startuje v sobotu v půl paté odpoledne a potrvá zhruba tři hodiny. Za vstup zaplatí zájemci osmdesát korun, zlevněné vstupné stojí o polovinu méně. Připravený je také doprovodný program. Zájemci mohou navštívit také volně dostupné tréninky gymnastů, například předzápasový je na programu v sobotu od půl třetí do čtvrt na pět odpoledne.

Jakub Kornfeil.
Může být i líp. Kornfeil s Abrahamem vyhlíží důležitý rok