Reprezentují Českou republiku mezi evropskou smetánkou, jenže si za to musejí platit. Brněnští korfbalisté zamířili na turnaj Europa Shield do španělské Vilanovy, což je vyjde přibližně na 130 tisíc korun. To je polovina ročního rozpočtu klubu.

Přesto nikdo v týmu nad účastí neváhal. „Část peněz jde z oddílové kasy, šest až sedm tisíc korun dá každý hráč ze svého. Zvykli jsme si všechno platit, žádné velké peníze od města nebo kraje nedostáváme. Jsme malý sport," připomíná brněnský hrající trenér Jakub Máša.

Účast na druhém nejprestižnějším evropském klubovém turnaji bere Korfbal klub jako odměnu. „Hrajeme spolu dlouho a aspoň někam vypadneme, uděláme si výlet. Přijeli jsme tři dny před turnajem, odjedeme dva dny po něm. Jen škoda, že se hraje v lednu, venku je patnáct stupňů," zmiňuje Máša podmínky ve Vilanově, kde se turnaj hraje.

Město leží čtyřicet kilometrů jižně od katalánské metropole Barcelony a domácí celky hrají pod hlavičkou autonomního společenství. „Katalánsko je jediné území ve Španělsku, kde se korfbal hraje. Objevuje se také v místních televizích," vystihuje Máša popularitu sportu ve Španělsku.

V pátek před devátou hodinou večer odstartuje brněnský celek své vystoupení ve skupině B soubojem s domácí Vilanovou. „Obyčejně fanoušky na hřišti moc nevnímám, ale věřím, že atmosféra na první zápas bude dobrá a lidé předvedou svůj temperament," těší se česká reprezentantka Eliška Jonáková.

Korfbal klub se na Europa Shield díky druhému místu po základní části extraligy představí potřetí. V roce 2011 skončil ve Varšavě čtvrtý, loni v Třeboni třetí a teď má ambice nejvyšší. „Chceme turnaj vyhrát a máme šanci, i když to nebude jednoduché. Největší soupeři budou určitě Katalánci, se kterými snad postoupíme ze skupiny," uvažuje Jonáková.

Vedle Vilanovy se brněnští korfbalisté utkají ve skupině ještě v sobotu s německým Schwerinerem a maďarským Szentendreiem. „I když jde o jejich mnohonásobného mistra, považuji Maďary za nejhratelnější soupeře. Důležitý bude hlavně vstupní zápas," vrací se Máša k duelu s Vilanovou, která předloni ovládla španělskou ligu a představila se na Europa Cupu, kde hrají nejlepší celky kontinentu.

Do nedělního semifinále postupují dva týmy z obou skupin. Brňany čeká také střet různých korfbalových stylů. „Katalánci jsou rychlí a hrají na jednoho vyloženého střelce, Němci zase sázejí na vysoké hráče a zarputilost. A Maďaři, to je takový basketbal," usmívá se Jonáková. „My hrajeme korfbal. Snažíme se hlavně týmově, abychom nespoléhali na jednoho nejlepšího hráče, kterého soupeř může eliminovat. Každý něco umí a dokáže dát koš," dodává hráčka.

Europa ShieldCo to je? Druhý nejprestižnější evropský klubový korfbalový turnaj, který se poprvé hrál v roce 2001. Neúčastní se ho nizozemské ani belgické týmy a mistři jednotlivých států, pro které je určený Europa Cup.

Skupina A

Club Korfbal Vallparadis (Katalánsko), Kingfisher Korfball Club (Anglie), CCCD Carnaxide (Portugalsko), KV Adler Rauxel e. V. (Německo)

Skupina B

Schweriner KC e. V. '67 (Německo), Korfbal klub Brno (Česká republika), Szentendrei Korfball Klub (Maďarsko), CE Vilanova y la Geltru (Katalánsko)

Brněnská utkání

Pátek, 20.45: Brno – Vilanova
Sobota, 9.45: Brno – Szentendrei
15.00: Schweriner – Brno

Nedělní boje o umístění

8.45: semifinále
10.55: o 5. – 8. místo
13.10: o 3. – 4. místo
14.20: finále