Kornfeil se vrátil do mistrovství světa po měsíční pauze od Velké ceny Itálie, neboť závodníci Moto3 a Moto2 se jako tradičně nepředstavili koncem července v Laguna Seca, kde mají zájem pouze o královskou třídu.

Český zástupce v nejslabší kategorii Kornfeil ztratil 1,161 sekundy na nejrychlejšího Sandra Corteseho z Německa. Abraham zaostal za Španělem Danim Pedrosou na prvním místě o 2,496 sekundy.

"Dnešek nám vyšel docela dobře a mám z toho dobrý pocit, pomalu se dostáváme zpět do doby před mým zraněním," uvedl v tiskové zprávě Abraham, jenž před Grand Prix USA v Laguna Seca vynechal čtyři Velké ceny kvůli poranění ruky. "Motorka funguje dobře, máme jen menší problémy. Porovnávali jsme naše data s Nickym Haydenem a díky tomu víme, kde ztrácím a kde to teoreticky jde zlepšit. Teď to musíme ještě dostat do praxe."

Smolný návrat do MS prožil Španěl Hector Barberá, jenž si před měsícem v tréninku zlomil lýtkovou a stehenní kost. Hned v prvním tréninku v Indianapolis měl další pád, při němž si zlomil pátý, šestý a osmý obratel. V závodě ho nahradí Toni Elías.