Za nevšedními neduhy podle něj stál koronavirus. „Potíže, kterými jsme tam trpěli, nebyly normální. Jen tak tak jsme tomu unikli. Některé lidi soužila choroba, se kterou si lékaři nevěděli rady. Netušili, o co jde. Jeden z mých mechaniků měl zápal plic a týden pak strávil na ventilátoru. Není pochyb o tom, že to byl koronavirus jako hrom,“ prohlásil trojnásobný dakarský šampion pro španělskou mutaci webu Car and Driver.

Pro server Aktuálně.cz poté podobnou zkušenost vylíčil také Martin Koloc z Buggyry. „Zdravotnický stan byl plný lidí. Všichni měli suchý kašel a dávili se tam. Měli teploty od zvýšených po horečky a doktoři nevěděli, co s tím,“ uvedl Koloc.

Brněnský jezdec Tomáš Ouředníček však podobná vyjádření bere s rezervou. „Trochu jsem se usmíval, když jsem to četl. Někdo asi chtěl, aby se o Dakaru psalo. Nic takového jsem nezaznamenal. Ničeho zvláštního jsem si nevšiml, ani když jsem chodil do zdravotnického centra na masáže. Já ani nikdo kolem nebyl nějak zvláštně nemocný,“ nabídl pohled pro Deník Rovnost Ouředníček.

Oslavy Komety těsně po porážce Třince a vítězství v extralize. S pohárem nad hlavou Marek Čiliak.
Čiliak a Brno: druhý rozvod. Kometa chce jasnou jedničku, upřednostnila Vejmelku

Podle něj za případnými zdravotními problémy stálo nezvykle chladné počasí. „Pravda je taková, že letos provázely Dakar extrémně nízké teploty, což někdo mohl odnést nemocí,“ uvedl člen týmu Ultimate Dakar Racing, jenž finišoval sedmatřicátý.

V lednu si koronavirem evidentně neprošel, současná pandemie však ovlivňuje i jeho budoucnost. „Největší obavu mám z toho, že reklama a marketing zkolabuje, partneři mají úplně jiné starosti a závodění to pocítí jako první. Záleží, jak dlouho všechno potrvá,“ uvedl.

Brankář Lukáš Dostál.
Odchovanec Komety Lukáš Dostál je nejlepším brankářem finské ligy

Stále se však snaží udržovat optimismus. „Věřím v zázrak, že zítra vyjde slunce, zvýší se teploty a vir tak nějak ustoupí. I když v letech 2008 a 2009 byla finanční krize, závodilo se dál. Naděje umírá poslední a chceme bojovat, co to jen půjde. I kdybychom měli jezdit v nějakém omezeném režimu, pořád věříme, že to půjde,“ zmínil Ouředníček.

Stále tak věří, že se v září zúčastní přeloženého dálkového závodu Morocco Desert Challenge, který se těší po Dakaru nejvyšší prestiži. „Snad už to v září bude lepší, otázka tedy je, jak to bude se zavřenými hranicemi. Každopádně teď se všechno strašně těžce plánuje,“ doplnil Ouředníček.