„Třikrát v úvodu minout, a pak všechno trefit? Takový výkon se v kvalifikaci málokdy vidí. David znovu potvrdil, jakou má psychickou odolnost," vysekl mu poklonu kamarád i střelecký soupeř Jiří Lipták z brněnské Komety.

Oba se na střelnici potkali poprvé od olympiády v Londýně, Lipták se do šestičlenného finále prostřílel s „odřenýma ušima". „Poslední dvě položky v kvalifikaci jsem zvládl čistě, ale vzalo mi to dost sil, které mi pak scházely ve finále. V trapu po pěti letech odcházím bez medaile," okomentoval šesté místo.

První tři příčky na rozdíl od loňska trefili střelci hradecké Dukly, s Kosteleckým v rozstřelu o titul prohrál Michal Hojný, bronzový skončil Milan Hric mladší. Domácí borci se ve finále seřadili od čtvrtého po šesté místo. „Na trapu jsme zůstali hodně dlužní. První den kvalifikace jsme měli dobře rozjetý. Očekávali jsme dva lidi na stupních vítězů, nakonec jsme na nich neměli nikoho," zamrzelo předsedu pořádající Komety Josefa Macháta.

V další olympijské disciplíně skeetu potvrdil formu z Londýna hradecký Jan Sychra, jehož broky v celé soutěži nerozprášily jediný terč. S celkovým ziskem 149 bodů neměl mezi skeetaři konkurenci. „Kromě něj bych ještě vyzdvihl výkon Jitky Peškové. Výsledkem 73 plus 23 bodů stanovila český rekord v kvalifikaci i celkovým nástřelem," pochválil Machát výkon domácí skeetařky.

Republikový šampionát v pondělí uzavřela soutěž v double trapu, který mezi českými brokovými střelci není tak populární. Se 180 body a suverénním náskokem zvítězil matador Jiří Gach.

„Takový výsledek jsem vůbec nečekal. Spravil jsem si chuť z trapu, kde jsem skončil osmý a k finále mi chyběl jediný holoubek," přemítal Gach.

Toho v pořadí následoval Miroslav Matějík a Lipták. „Po finále trapu mám aspoň bronzovou cenu útěchy," dodal Lipták. Ten se zároveň rozloučil s brokovnicí, mění ji za zbraň šitou na míru. „Letos už nastoupím jen v jednom závodě a s novou flintou," usmíval se olympionik.

VÍTĚZOVÉ MR

Trap mužů: 1. Kostelecký (143 + 1 bod).
Trap juniorů:
1. Borkovec (122).
Trap žen:
Loosová (89).
Skeet mužů: Sychra (149).
Skeet juniorů: Slavíček (121).
Skeet žen:
Pešková (96 – nový český rekord).
Double trap mužů:
Gach (180).
Double trap juniorů: Borkovce (171)