Jeho pozici převezme beachvolejbalový reprezentant, sedmnáctý muž letošní olympiády v Londýně a v minulých sezonách dost možná největší osobnost mužské extraligy Přemysl Kubala. „Mám problémy se zrakem, téměř nepoznávám obličeje. Jako trenér už nemůžu pracovat. Ve funkci vydržím do konce roku, ale ve druhé půlce měsíce už budu jen pomáhat novému trenérovi. Myslím, že skončím zhruba po 20. prosinci," uvedl Václavík.

Jedenasedmdesá­tiletý kouč s Brnem poslední tři roky spolupracoval v letní přípravě a v červenci tým přebral jako hlavní trenér po Ondřeji Markovi. Václavík vybudoval perspektivní družstvo plné mladých nadějí, ale v extralize se Královopolankám zatím příliš nedařilo. Patří jim s osmnácti body šestá příčka. „Bylo to zajímavé období. S mladými hráčkami jsme pracovali dobře. Hráli jsme dlouhé série tří utkání v týdnu a prohrávali jsme. To se podepsalo na tom, že jsme nestíhali pracovat na herním zlepšení. S výsledky spokojený nejsem," dodal Václavík.

Nový brněnský kouč Kubala naposledy hrál šestkový volejbal v Ostravě a s Petrem Benešem patřil k absolutní špičce na Světovém okruhu v plážovém volejbalu. Oba reprezentanti po olympiádě ukončili společnou kariéru. „Možná budu dál hráč, možná přejdu k trenérské práci na písku. To je zatím otázka času. Nebráním se trénování šestkového volejbalu," povídal v srpnu Kubala, který v reprezentaci byl na palubovce u zisku čtvrtého místa na mistrovství Evropy v roce 2001.

Nejlepší český volejbalista roku 1997 plánoval letní pokračování beachové kariéry s Martinem Léblem. Z toho ovšem nejspíš sešlo. „Domluvili jsme se na spolupráci s Přemkem zatím do konce sezony. Potom uvidíme. Přemek je pro nás nový impulz do další práce," vysvětloval prezident brněnského klubu Richard Wiesner.

Osmatřicetiletý Kubala má v Brně jasný úkol. Protáhnout Královopolanky ze základní části do první nadstavbové skupiny extraligy, kam postupuje pět nejlepších týmů dlouhodobé části. Ve druhé fázi potom připravit tým na úspěšné play off. „Měli jsme problémy se zraněními. Chybí nám navíc volejbalistky středního věku. Máme jen mladé a ještě mladší hráčky," dodal Václavík ke kádru, ve kterém patří pozice nejzkušenější ženy pětadvacetileté blokařce Sandře Onderkové.