Především ale udrželo pohromadě kostru týmu, který v minulé sezoně vybojoval premiérové vítězství v Českém poháru a stříbro v Ženské basketbalové lize. „Chtěli jsme udržet základní rotaci osmi hráček, což se nám podařilo až na Moniku Satoranskou,“ sdělil předseda klubu Richard Foltýn.

Tomáš Požár, sportovní manažer FC Zbrojovka Brno.
Na zkušenou kostru týmu lze nabalit hráče z líhně, plánuje nový manažer

Pětadvacetiletá křídelnice totiž dává přednost práci. „Monika se rozhodla profesionální kariéru upozadit a vrátit se do Prahy. Ještě neví, zda bude s basketbalem pokračovat. Její post řešíme, měli jsme vytipovaný návrat Terezy Peckové, ale z této možnosti nakonec sešlo,“ prozradil Foltýn.

Změny v kádruPříchody: Stephanie Maddenová (Slavia Praha), Michaela Stará (Zaglebie Sosnowiec), Aneta Mainclová (USK Praha)
Odchody: Ilona Burgrová, Monika Satoranská, Sonia Ursuová


Naopak smlouvu v úterý podepsala třiatřicetiletá pivotka Edita Šujanová, která byla stěžejní článek úspěšného týmu v minulé sezoně. „Podepsala jsem na rok a pak se uvidí co dál. Ještě nevím, jestli půjde o mou poslední sezonu, ale možná se to nabízí. Jednání byla pro obě strany snazší, protože jsem dopředu avizovala, že hrát budu už jen v Králově Poli. Šlo pouze o malou úpravu podmínek, u basketbalu totiž částečně pracuju. Museli jsme se pouze dohodnout, že týdně vynechám některé tréninky,“ hlásila Šujanová.

Družstvo i nadále povede trenér David Zdeněk. „Naopak končí jeho asistent Pavel Prokeš, který do Brna dojížděl z Hradce Králové. Momentálně jednáme o příchodu nového asistenta a kondičního kouče v jedné osobě,“ poodhalil Foltýn.

Kromě dřív avizovaného konce kariéry Ilony Burgrové, odchází z Králova Pole také rumunská reprezentantka Sonia Ursuová. „Přišla na dvouměsíční výpomoc, angažovali jsme ji pro play-off. Aby zde mohla mít celosezonní smlouvu, museli bychom vytvořit adekvátní finanční podmínky, což bohužel nešlo,“ řekl šéf KP Brno.

A právě tato skutečnost jej mrzí. „Jsem trochu zklamaný, protože jsme se v minulé sezoně v Brně stali v tradičních sportech druhým nejlepším kolektivem hned po Kometě. Čekal jsem větší podporu, abychom se částečně přiblížili USK Praha a evropské poháry nekončily v základní skupině. Jednání ale ještě nekončí a snad následující sezonu zabezpečíme alespoň tak, jako tu předešlou,“ prohlásil Foltýn.

Mimo dřív avizovaného návratu americké pivotky Stephanie Maddenové z pražské Slavie, posílí KP Brno další pivotka Aneta Mainclová z pražského USK. „Jsem po zranění kolena a skoro rok jsem basketbal nehrála. Příchod do Králova Pole je však velký impuls, protože se vracím zpět domů,“ tvrdila odchovanka brněnských Žabin.

Právě její bývalý klub ji také oslovil. „Měla jsem velký zájem jít do Králova Pole, jelikož hraje EuroCup. USK se mnou ukončilo spolupráci a musela jsem si najít nové angažmá. Brno bylo lákavé, protože odsud pocházím a po třech letech v Praze jsem se chtěla vrátit domů,“ líčila jedenadvacetiletá basketbalistka.

Brněnský celek navíc získal na pozici dva křídelnici Michaelu Starou, která naposledy hrála v polském týmu Zaglebie Sosnowiec. „Nechybělo moc, aby se k družstvu připojila v lednu. Jde o basketbalistku, která nás dřív s Hradcem Králové pravidelně porážela,“ dodal Foltýn.

Na snímku zleva Kamil Pokorný a Libor Zábanský.
Kometě začal letní dril. Sází na osvědčený domácí systém