Březina upadl při obou pokusech o čtverný salchow a nepodržel ho ani axel, který bývá jeho parádním skokem. Při druhém nejprve skočil jen dvě místo plánovaných tří otáček, a když se to v samém závěru pokusil napravit, dopad stejně nebyl čistý. Známkou 145,91 bodu tak bezmála o 18 bodů zaostal za osobním rekordem z bronzového mistrovství Evropy a propadl se na konec první desítky. I když je to jeho nejhorší umístění na MS v kariéře, získala díky němu Česká republika dvě účastnická místa pro olympijské hry v Soči v roce 2014.

Nejlepší český krasobruslař uznal, že na rozdíl od mistrovství Evropy situaci neunesl psychicky. "Šel jsem do prvního čtveráku s tím, že ho musím skočit, místo toho, abych do něj šel s tím, že ho umím skočit. To myšlení byla chyba," řekl v rozhovoru pro idnes.cz. Věděl, že na medaili měl. "Je to ponaučení. Kdybych si natočil volné jízdy z tréninku, třeba z toho posledního, a pustil je tady místo té závodní, byl bych stoprocentně třetí."

Chybovali i další favorité včetně světového rekordmana z krátkého programu Chana. Kanaďan zahájil volnou jízdu dvěma famózními čtvernými toeloopy, ale pak upadl při lutzu i při axelu a byl nejistý i v dalších skocích. Za svým osobním maximem sice výrazně zaostal, ale s přispěním bezmála 90 bodů za programové komponenty vedoucí pozici uhájil.

Dvaadvacetiletý krasobruslař se fanouškům za svůj výkon omluvil. "Rozhodně jsem byl ze sebe zklamaný, protože jsem chtěl přijít a zažít ty samé chvíle jako při krátkém programu. Nakonec ten okamžik nebyl tak dobrý, jak by mohl být, ale beztak byl velmi výjimečný," řekl Chan. Uvědomoval si, že k titulu ho dovedl středeční krátký program. "Myslím, že dnešek je jenom důkazem toho, že krasobruslení je o dobrém celém týdnu, a já jsem měl opravdu dobrý týden," poznamenal.

Nejlepší volnou jízdu večera překvapivě předvedl devatenáctiletý Ten. Reprezentant Kazachstánu zvládl pozici druhého muže po krátkém programu a povedeným čtverným toeloopem v úvodu se nastartoval ke skvělému výkonu. Chana o pět bodů předčil v technické hodnotě a známkou 174,92 bodu si o více než 21 bodů vylepšil osobní rekord.

Jeho stříbro je první světovou medaili pro Kazachstán v krasobruslařské historii. "Splnil se mi sen. Pořád nemohu uvěřit tomu, co se stalo. Ještě důležitější je, že je to první medaile pro mou zemi, a já jsem na to opravdu hrdý," zářil nadšením drobný krasobruslař.

Svou první medaili z mistrovství světa získal i Fernández, i když se nepředvedl v takové pohodě jako při triumfu na mistrovství Evropy. Místo plánovaných tří čtverných skoků skočil jen dva a navíc mu ulétl lutz. Vzhledem k chybám dalších konkurentů se i tak posunul o čtyři místa až na stupně vítězů.

Vytlačil z nich dalšího Kanaďana Kevina Reynoldse, jenž zařadil hned tři čtverné skoky. Dva z nich však technický panel posoudil jako nedotočené a obdobně přistoupil i k trojitému axelu. Reynolds klesl z překvapivého třetího místa po krátkém programu na páté, které však pro něj stále znamená životní úspěch. Dosud nikdy nebyl na mistrovství světa v elitní desítce.