Březina na jaře vyměnil duo koučů Petr Starec a Karel Fajfr za trenéra Viktora Petrenka. Pod vedením olympijského vítěze z roku 1992 piluje v New Jersey technickou úroveň jízd i čtverné skoky. „Všechny kroky skládáme do nejtěžší úrovně," líčí dvaadvacetiletý krasobruslař.

Jste dobrý fotbalista?

Kopat do balonu umím, ale excelentní hráč teda nejsem. Fotbal mě láká. Ve škole mě bavil. Zahrál bych si, ale nemůžu. Přímo zakázáno to nemám, ale nebyl by to dobrý nápad.

Jaký post vám svědčí?

Docela mi to běhá, takže bych si stoupl někam na křídlo.

Sledujete poctivě brněnskou Zbrojovku i v Americe?

Jako Brňák si hlídám všechny brněnské sporty, i když fotbal jsem loni sledoval méně než hokejovou Kometu. Všichni mluvili o hokeji, takže já taky. Když je brněnský sport v televizi, dívám se na hodně věcí.

Jste v plné tréninkové přípravě a do Brna jste si odskočil jen na čtyři dny. Změnil se vám v Americe krasobruslařský ži­vot?

Ani ne. Většinu času trávím pořád na zimáku. Žádná změna mě nepotkala. Jen v Německu v Oberstdorfu končila ve městě silnice. Teď bydlím dvacet minut autem od New Yorku. To je rozdíl.

Takže si společensky užíváte slavného města?

To vůbec. Do města se dostanu jen o víkendu, ale společensky si stejně nic neužiju. Na to jsem v Americe ještě krátce, aby mě někam někdo zval. Nikdo mě tam nezná.

Co nového vám přinesl trénink s Viktorem Petrenkem?

Můj současný trenér i bývalí trenéři mají návyky z ruské školy, která je kvalitní. Viktor je ale o dvacet let mladší než Petr Starec a Karel Fajfr. V tréninku je proto víc energie. Viktor je technický specialista. Soudcoval závod chlapů na olympiádě ve Vancouveru. Pohybuje se na nejvyšší úrovni dlouho. Detailně se orientuje v pravidlech, takže když se něco nového objeví, má to z první ruky. Je pro mě proto jednodušší skládat kroky a piruety.

Vaše jízdy se tedy mění v technické úrovni?

Ano. To je hlavní změna. Všechny kroky skládáme do nejtěžší úrovně. Viktor si pozval na trénink dokonce všechny možné specialisty, aby mě kontrolovali. Zajel jsem pro ně svoji jízdu a podle nich bych měl v závodech dostat body z té nejvyšší úrovně.

Známkuje vás v tréninku?

Známky mi nedává. Dává mi procenta.

Kolik vám dal nejvíc?

Zatím asi osmdesát procent. Ještě to není ono.

Petrenko prošel tvrdou ruskou školu. Je na vás přísný?

Viktor bydlí v Americe už docela dlouho, takže trošku změkl. I tak je z něj docela dost cítit ruská škola. Když třeba přijdu pozdě na trénink, místo jedné volné jízdy si zajedu naplno i dvě.

Co od změny trenérů očekáváte?

Doufám už konečně v nějaké medaile. Čtvrtá místa mě už moc nebaví. Cítím se dobře. Léto nám tréninkově vyšlo výborně, takže se od něj chci odrazit k dobrým výsledkům.

Ojedinělého čtverného salchowa i další čtverné skoky jste z jízd nevyřadil?

Ne. Čtveráky v programu jsou a budou. Na tom se nic nezměnilo. Mám nový krátký program, ale obě jízdy vypadají náplňově podobně jako loni na mistrovství světa. Jen doufám, že s nimi dopadnu konečně lépe.