Brazilský svátek nezapadá do jeho nabitého programu, v němž profesionální jezdec stáje Tinkoff absolvuje Tour de France i španělskou Vueltu. „Nebylo to lehké rozhodnutí, protože olympiáda je jednou za čtyři roky. Samozřejmě mě to mrzí, ale šlo o nejrozumnější řešení," uvedl třicetiletý Kreuziger.

Na hry tak pojedou Jan Bárta ze Sobůlek na Hodonínsku, Leopold König, Zdeněk Štybar a Petr Vakoč. První dva vedle hromadného závodu absolvují v Riu také časovku. „V ní máme větší šance než v silničním závodě, který je trošku loterie. Domluvili jsme se, že jej postavíme na jednom lídrovi, což je Leo König," oznámil reprezentační trenér Tomáš Konečný.

BÁRTA JEDE

Bárta jako jediný okusil předchozí olympiádu v Londýně, kde obsadil 75. místo. „Těší mě, že pojedu na hry. Asi je to trochu škoda pro Romana, ale program má nesmírně náročný. Pro mě je to dobré rozhodnutí a děkuji mu," usmál se kyjovský rodák, který v hromadném závodě na mistrovství republiky skončil osmý a v časovce druhý.

Před olympiádou v Londýně se rozdmýchal svár mezi jedinými dvěma českými zástupci. Kreuziger tehdy pronesl, že s Bártou nelze spolupracovat. Nyní působí český tým kompaktně. „Atmosféra se změnila, za což všem děkuji. Jsem přesvědčený, že Česká republika vysílá na olympiádu nejsilnější tým po roce 1990, který táhne za jeden provaz a může získat velmi dobré umístění," ocenil předseda Českého svazu cyklistiky Marián Štětina.

Roli lídra svěřil kouč Königovi hlavně kvůli trati v Riu. „Je tak specifická, že výsostní postavení mám a budu pracovat, abych ho naplnil. Jsem strašně šťastný, že poprvé v životě budu na olympiádě," těšil se.

Premiéra pod pěti kruhy čeká i Vakoče. „Jsem hrozně rád. Určitě můžeme předvést skvělý výkon, máme silný tým," pronesl.

ČTĚTE TAKÉ: Nový český cyklistický šampion Kreuziger využil Štybarova ohlédnutí

ČTĚTE TAKÉ: Suverénní Sáblíková. Silniční titul získala s náskokem více než pěti minut