Žáci z brněnských škol tak zavítají na nedělní utkání mužské florbalové Superligy, v němž Bulldogs Brno od pěti hodin odpoledne v nové hale ve Vodově ulici přivítá Tatran Střešovice.

„Jakožto bývalý profesionální fotbalista vím, o čem mluvím, protože návštěvy zaplněných Lužánek a sledování profesionálního fotbalu mě inspirovalo, motivovalo hrát jednou na nejvyšší úrovni. Přesně v tom vidím největší výhodu pro kluby, protože děti se zhlédnou ve svých vzorech, se kterými se mohou i vyfotit. Taky to pro ně bude motivace,“ uvedl Luboš Kalouda, bývalý prvoligový fotbalista a nyní marketingový ředitel regionální pobočky Kroužků pro Brno a okolí.

Jeho žena Veronika založila brněnskou pobočku a už čtvrtý rok funguje spolupráce s mateřskými a základními školami. Zájmové kroužky se vyučují přímo na školách a v tomto školním roce se stará o brněnské Kroužky zhruba tři sta lektorů, kteří v odpoledních hodinách zpestřují volný čas téměř dvěma a půl tisícům dětí.

Před rokem vznikla jejich spolupráce s prvoligovými Buldoky. „Pořádáme každý rok turnaj pro školy, s nimiž spolupracujeme, loni jsme oslovili Buldoky, zda se akce zúčastní. Kývli a dojeli na turnaj, zahráli si s dětmi i rodiči na závěr turnaje. Pro děcka byl zážitek vidět prvoligové florbalisty a Buldoci jsou zase rádi, že podpořili děti, které za ně mohou v budoucnu hrát,“ popsal fotbalový vicemistr světa do dvaceti let z roku 2007 Kalouda.

Ilustrační foto.
Známí sportovci vyzvou děti v Aqualandu Moravia. Chtějí je motivovat

Následoval podpis memoranda Táhneme za jeden provaz o spolupráci mezi florbalisty Bulldogs a Kroužky Brno. „Domluvili jsme se, že občas na naše kroužky přijdou trenéři nebo hráči z klubu. Pak jsme vymysleli, že s dětmi navštívíme zápas, aby viděly profesionální soutěž. V pauzách mezi třetinami si zahrají školy mezi sebou na hlavní palubovce ve zmenšeném modelu tři na tři, nebo čtyři na čtyři. Bude to pro děti posun od kroužků, kde sport dělají jen jako volnočasovou aktivitu,“ pronesl Kalouda.

Do projektu se zatím zapojilo sedm základních škol, kde funguje florbalový kroužek: ZŠ Šaratice, ZŠ Troubsko, ZŠ Holasice, ZŠ Bakalovo nábřeží, ZŠ Přemyslovo náměstí, ZŠ Křídlovická a ZŠ Jana Broskvy.

Florbalem propojování Kroužků Brno s vrcholovými kluby nekončí. „Není to jediný projekt, ale první, chceme vymýšlet další akce v budoucnu. S florbalem spolupracujeme dlouhou dobu, máme ovšem i všeobecné sportovní kroužky. Můžeme děti vzít na hokej, fotbal, basketbal nebo volejbal, aby měly nové zážitky. Nabídneme možnosti rodičům, když budou mít zájem, zeptáme se jich na zpětnou vazbu, zda se jim to líbilo, stejně tak florbalového klubu. Buldoci jsou za takové akce rádi a chtějí je, protože jim navíc zvýší návštěvnost,“ dodal Kalouda.

Singletrail. Ilustrační foto.
Trať pro horská kola oživí svahy Mariánského údolí. Sportovce přivítá na jaře