Po nevydařené sobotě, kdy skončil na znakařské dvoustovce až třetí, už svoji neúčast v katarském Dauhá bral jako hotovou věc. „Nebyl jsem s výkonem na dvoustovce spokojený, takže jsem se smířil s tím, že na mistrovství nejedu. Tušil jsem, že v nedělní čtyřstovce limit nesplním," vracel se k víkendovým závodům na Lesné, které představovaly poslední možnost, jak se na prosincový šampionát kvalifikovat.

David KunčarNarozen: 9. dubna 1993 (21 let)
Klub: Kometa Brno
Bývalé kluby: SK Kopřivnice
Preferované styly: znak, kraul

Výsledky na Velké ceně Brna:
- 200 metrů znak – 3. místo (čas 1:56.42)
- 400 metrů volný způsob – 2. místo (čas 3:49.07 – os. rekord)

V neděli kolem poledne se však situace rapidně obrátila. Kunčar dostal divokou kartu na start ve štafetě na 4×200 metrů. „Klukům chyběl čtvrtý člen a já jsem byl od limitu nejblíž," vysvětlil kopřivnický rodák.

V jedenadvaceti letech se podívá na své premiérové mistrovství světa. „Moc lidí to zatím neví, volal jsem si jen s rodinou a okruhem nejbližších známých," uvedl.

Mistrovství světa v krátkém bazénu začne v Kataru už 3. prosince. Kunčar má na přípravu minimum času. „S trenérem jsme se ještě o programu nebavili, ale už mě určitě nečeká žádný objemový trénink, jen rychlostní a hlavně odpočinek," nastínil.

Z Komety odjede na šampionát pouze s Jánem Kútnikem. „Honza si občas rýpl, ať už limit taky splním a nejede sám," přiznal Kunčar. Po dlouhých letech naopak chybí v české nominaci zkušený Martin Verner.

Vědomí účasti na mistrovství světa Kunčara nakoplo i k výtečnému výkonu na čtyřstovce volným způsobem, kde si dokonce téměř o vteřinu zlepšil osobní rekord. „Absolutní spokojenost," hlásil.

nominace na ms
Muži: Martin Baďura, Petr Bartůněk, Roman Dmytrijev, Pavel Janeček, David Kunčar (Kometa Brno), Ján Kútnik (Kometa Brno), Jan Micka, Jan Šefl.

Ženy: Simona Baumrtová, Tereza Grusová, Petra Chocová, Anna Kolářová, Lucie Svěcená, Barbora Závadová.

K maximálnímu úsilí dohnala domácí plavce i velká konkurence závodníků ze zahraničí, které organizátoři závodu přizvali. „Je to lepší. Češi už se mezi sebou znají, vědí, co od druhého očekávat," uvítal účast borců jako Eugene Godsoe či David Verrasztó.

Brněnský podnik si získal mezi zahraničními plavci velkou oblibu. „Hlavní důvod vidím v tom, že závody jsou blízko vrcholu sezony, hodí se jako poslední prověrka. A ohlas mají u všech také dobrý," přemýšlel.

Někteří plavci se o víkendu seznámili se stísněnými podmínkami v bazénu na Lesné poprvé, Kunčar už je za několik let účasti zvyklý. „Snažím se moc nemotat u bazénu, tam třeba jen nahlédnu. Většinou se mi podaří někde zalézt, ale nevadí mi ani lidé kolem," dodal.