Kdy jste začal věřit, že Rio klapne?

Až když jsme na prvním místě proťali cílovou pásku při kvalifikaci v Lucernu. V tu chvíli jsem věděl, že je to definitivní a olympiádu nám už nikdo nevezme.

Jaký ve vás zavládl po kvalifikaci pocit?

Bylo to neuvěřitelné. Když víte, že jste si zajistil olympiádu, tak jde o neopakovatelný pocit. Zavládla euforie. Po kvalifikaci jsem dva dny nemohl spát. Pořád se mi to honilo hlavou. Byl jsem jak na trní. Pořád mi úplně nedocházelo, že je mi teprve dvacet let a dokázal jsem se dostat na olympiádu.

Jak radostnou novinu přijala vaše rodina?

Samozřejmě s nadšením. Závody přímo nenavštívili, ale sledovali je přes internet, takže byli v obraze. V Břeclavi jsme to pak společně oslavili, pak už jsem musel jet opět do Prahy, kde trénuji.

Co na váš úspěch říkali v břeclavském oddíle?

Zrovna před časem mi trenér říkal, že budu po 28 letech další břeclavský veslař na olympiádě (v roce 1988 v Soulu obsadila Blanka Straková-Mikýsková obsadila páté místo jako veslovod párové čtyřky – pozn. red).

Při kvalifikaci jste vyhráli všechny jízdy. Překvapilo vás to?

Docela jo, ale do poslední chvíle jsme neměli nic jistého. Nečekali jsme, že finále odstartujeme zepředu a tam vydržíme až do konce. Spíš jsme předpokládali, že to někdo napálí nebo nás ke konci předjede. Nestalo se ani jedno, druzí v cíli za námi zaostali o půl vteřiny.

Ještě před kvalifikací jste obsadili na mistrovství Evropy čtvrté místo. Medaile unikla o 88 setin. Je to ve veslování mnoho?

Asi metr až metr a půl. V Brandenburgu hodně foukalo, panovaly nespravedlivé podmínky. Doplatili jsme na nevýhodnou dráhu. Ty, kteří vyhráli, jsme pak při kvalifikaci porazili. V Lucernu už byly podmínky stejné pro všechny.

O víkendu vás čekají pražské Primátorky. Co čekáte od tradičního závodu?

Moc se na ně těším, jde o veslařský svátek a příjemné zpestření přípravy. Navíc půjde o moji premiéru. Měl jsem jet už loni, ale onemocněl jsem.

Pojedete jako veslovod osmiveslice Dukly, která útočí na 37. výhru v řadě. Cítíte zodpovědnost?

Dukla má v závodě tři osmy a my chceme být ta nejlepší. Zodpovědnost leží na všech členech posádky, nejen na mě. Musíme makat a snad to bude dobré.