Leží na vás pořád tlak domácího prostředí?

Jsem už ve větší pohodě, ale tlak tu bude vždy. Posledních pár let je to horší kvůli přesunu z Indianapolis. Rána jsou těžká, máme pořád půlnoc.

Karel Abraham
Narozen: 2. ledna 1990 (24 let)
Tým: Cardion AB Motoracing
Kategorie: MotoGP
Motocykl: Honda RCV214

Sezony v MotoGP:

2011: 14. místo, 64 bodů (nejlepší výsledek 2x 7. místo ve Španělsku a Velké Británii)
2012: 14. místo, 59 bodů (nejlepší výsledek 7. místo ve Valencii)
2013: 24. místo, 5 bodů (nejlepší výsledek 14. místo v Indianapolis)
2014: průběžné 17. místo, 23 bodů (nejlepší výsledek 11. místo v Indianapolis)

Musíte se připravovat nějak speciálně?

Jediná speciální příprava oproti ostatním Grand Prix je ta, že se musíme dostat zpět do našeho časového pásma. Šestihodinový posun má velký vliv, pro mě je strašné, když se vracím zpátky na východ. Vstávání ráno je úplná katastrofa, se kterou se musím srovnat. Dá to zabrat.

Našel jste za roky v mistrovství světa nějaký lék, jak se s posunem vyrovnat snáz?

Někde na internetu jsem četl, že když se létá na východ, je dobré si vzít viagru. (smích) Nevím proč. Nezkoušel jsem to. Když se mi ještě večer nechce spát, tak v deset nebo v jedenáct do sebe hodím jeden prášek na spaní, abych první část noci, kdy člověk spí hrozně lehce, zaspal co nejtvrději. Ráno se přemůžu a vstanu v hodinu, kterou potřebuji. Jestliže mám trénink od desíti, vstávám v půl deváté, abych si na další dny zvykl.

Spáváte při Velké ceně České republiky raději doma, nebo přímo na Masarykově okruhu?

Ve středu jsem spal doma, ale pak už spávám na okruhu, protože je tam hodně lidí. Když jsem doma, musím počítat s tím, že trvá, než se na okruh dostanu. I když jsem kousek od něj, nikdy nevím, jaký bude provoz. Nejjednodušší bývá spát na okruhu a neřeším nic.

V souvislosti s Velkou cenou vás čeká i hodně marketingových či mediálních povinností. Zvládnete si závody vůbec užít?

Vždycky jsem si říkal, že budu rád, až to budu mít za sebou. Ale snažíme se to dělat co nejprofesionálněji, udělat akce kvalitně a co nejlépe. Zároveň jich neděláme sto padesát jako v nějakých letech zpátky. Bylo jich strašně moc, nešlo to zvládat. Museli jsme je ořezat, někdo o akce přišel, bohužel. Zachovali jsme ty nejdůležitější. Potřebovali jsme se posunout.

Ale na relaxaci si čas najdete také…

Půjdeme s klukama asi na střelnici. (úsměv)

Vypisujete sázky?

Můžeme na to, kdo z nás střílí nejlíp. Na umístění v závodu si radši nevsadíme. Budeme se všichni snažit udělat co nejlepší výsledek. Pro mě je to bojovat s dalšími hondami. Myslím, že na to mám.

Sezona se pro vás jeví mnohem lépe než loni…

Zatím není úplně špatná. Začátek byl těžký, rameno mě ještě hodně bolelo. Uklidnilo se, ale perfektní to nebude nikdy. Loni touto dobou jsem se cítil hůř. Teď se sezona odvíjí dobře, musíme máknout a předjíždět yamahy.

V Indianapolis jste zajel své letošní maximum. Povzbudilo vás jedenácté místo před domácí Velkou cenou?

Výsledek byl na jednu stranu super, ale na druhou ne, protože přede mnou byli Redding i Aojama, a navíc jsem měl velkou časová ztrátu na čelo. Jedenácté místo je super, ale potřebuju se dostat před Aojamu a snížit ztrátu. Pak to bude ideální.