V čem spočívá hlavní problém?

Je to na delší povídání. V podstatě jde o několik věcí, které má víc jezdců. Ne jenom já. V posledních závodech byl problém s převodovkou, kdy jsem kvůli ní byl vzadu a pak dokonce i spadnul.

Jak se špatná převodovka při závodech projevuje?

Problém je v řazení. Když jsem zařadil ze dvojky na trojku, kvalt se sám vrátil na nižší rychlost. Celá váha se přesunula na přední kolo, a proto jsem spadnul. Takhle to bohužel je a doufáme, že se to zlepší.

Mohou stájoví mechanici připravit na nedělní závody motorku lépe?

Naši mechanici s tím nemůžou nic udělat. Problém musí řešit technici přímo z továrny. Podle všeho však bude ještě několik závodů trvat, než je odstraní. Malých změn se možná dočkáme, ale nemyslím si, že to bude něco zásadního.

Jakým způsobem s továrními techniky komunikujete?

Část z nich je na závodech, zbytek přímo v továrně, kde pracuje na dalším vývoji. Ti, co jsou s námi na trati, se snaží pomáhat. Přesto s nimi nepřijdeme moc do kontaktu, takže možná ani neví, že tyto problémy máme.

Pokud tovární mechanici problém odstraní, na jaká umístění si v závodech věříte?

To je těžká otázka, protože se toho dost změnilo. V loňském roce jsem kromě dvou až tří závodů neměl problém být v nejlepší patnáctce. Většinou mezi nejlepšími deseti. Byl jsem rychlý, ale padal jsem. Letos jsem vlastním zaviněním spadl pouze jednou, což není špatné. Jezdecky jsem se nezhoršil, ale na některých tratích jezdím kolo o jednu až dvě vteřiny pomaleji než v minulých letech. To je velký rozdíl. Těžko se říká, kde se můžu umisťovat. Nikdy jsem ale neměl problém porazit kluky, kteří teď jezdí přede mnou.

Jak moc je pro vás složité závodit, když víte, že se na motorku nemůžete spolehnout?

Je to náročné, ale nic s tím nenadělám. Snažím se vždy předvést co nejlepší výkon. Někdy to stačí na dvacáté místo, někdy na osmadvacáté. Dobré je, že se z toho vždy něco přiučím a můžu se soustředit na vlastní jízdu.

V týdnu jste byl nemocný. Jak se před nedělním závodem cítíte?

Mám anginu a beru antibiotika, což mě oslabilo. Snad se z toho dostanu. Nemohl jsem trénovat, takže jsem ztratil trochu na fyzičce. Měl bych být v pohodě. Pokusím se předvést maximum a uvidíme, na co to bude stačit.

DAVID VONDRA