Mluví jen anglicky, od narození žije v americkém státě Michigan. Přesto baseballista Mike Cervenak o víkendu navlékl dres českého národního týmu a bojoval v jeho barvách o postup do hlavní fáze nejprestižnějšího světového turnaje World Baseball Classic. Češi po dvou porážkách vypadli, ovšem Cervenak byl nejlepší pálkař kvalifikace. Jak jeho jméno nasvědčuje, kořeny má v Československu. „Celá moje rodina odtud pochází, mamka tu vyrůstala do šestnácti let, žila asi hodinu od Bratislavy," popisuje šestatřicetiletý Cervenak v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Jak jste se cítil, když jste si na sebe poprvé navlékl český národní dres?

Bylo to skutečně velmi vzrušující. Mohl jsem reprezentovat zemi, kde jsou moje kořeny. Jsem na to pyšný.

Co na to říkala vaše rodina?

Měla velkou radost, že můžu hrát. Moje mamka vyrůstala v Československu do šestnácti let a já jsem doteď nikdy neměl možnost Českou republiku navštívit.

Takže vaše matka prožívala reprezentaci víc než vy?

Přesně tak, byla naprosto unešená. (úsměv)

Jak se seběhlo, že jste se dostal do českého národního týmu?

Při tréninku s týmem Miami Marlins, do jehož systému patřím, jsme se dozvěděli o požadavcích na způsobilost pro World Baseball Classic a jaké země tam budou mít týmy. Viděl jsem Českou republiku a jelikož moje matka a rodiče otce pochází z Československa, napsal jsem email. Dostal jsem odpověď, že se mi v srpnu ozvou lidé z MLB a prověří možnosti. Pak hledali místo narození mé matky.

Když jste dorazil do Německa za českým týmem, jaké bylo přijetí?

Vždycky je vzrušující, když přicházíte do nového týmu. Přemýšlíte, zda pomůžete, co vás čeká. Byl jsem nervózní, protože hrát za národní mužstvo každý považuje za velkou čest. Nevěděl jsem, co mě čeká, ale Pavel Budský a Martin Veselý za mnou hned první večer přišli na pokoj a řekli mi, jaké o mě mají představy, jaký je tým. Výborně jsme si popovídali a druhý den už jsme normálně makali.

Zapadl jste do mužstva bez potíží?

Kluci na mě byli hodně milí, přijali mě výborně a díky nim jsem si turnaj užil. Cítil jsem se jako opravdová součást týmu.

Šestatřicetiletý americký rodák Mike Cervenak nastoupil za českou baseballovou reprezentaci v kvalifikaci World Baseball Classic.Pokud vím, musel jste společně s dalším Američanem Alexem Sogardem zpívat českou státní hymnu. Bylo to obtížné?

To ano. (smích) Než jsem odlétal, dostal jsem email a v něm text. Ukázal jsem ho mamce a zeptal se jí, zda se to naučím: Řekla mi, že bude jednodušší, když se ho naučím v angličtině. Měl jsem velké potíže především s výslovností.

Tu vás učila matka?

Zkoušela to, ale po deseti minutách to vzdala. Prý pro mě bude mnohem jednodušší číst přesně to, co vidím napsané. (smích)

Pamatujete si ještě něco z hymny?

Vybavuji si první slova… (přemýšlí) Domov? Ne. Kde, domov můj. Víc nevím. V angličtině to dokážu bez problémů, učil jsem se text sedm hodin. To si pamatují, ale s češtinou je problém.

Mluvíte doma česky?

Ne, odmalička mluvím anglicky, jen mamka s rodiči mého otce mluví slovensky.

Co umíte říct?

Jen nějaké fráze: Jak se máš? Dobře. A pak taky jídla. Vím, co jsou knedlíky nebo guláš.

V kvalifikaci na World Baseball Classic český celek podlehl Německem 1:16 a Velké Británií 5:12. Co si myslíte o jeho vystoupení?

Nejde to příliš porovnat. Ostatní týmy, především Kanada, měly ve svém středu velké množství hráčů z vyšších baseballových úrovní. Velká Británie i Německo přivedly také dost baseballistů ze Spojených států. Českým klukům jsem po turnaji říkal, že výsledky vypadají hrozivě, ale na rozdíl od ostatních reprezentací jsem v českém dresu opravdu viděl národní tým. Máte spoustu talentovaných hráčů. Kdyby se oddělili baseballisté dovezení ze zámoří, bude to vypadat jinak. V talentu jsou na tom čeští baseballisté lépe než britští nebo němečtí.

Takže český celek neměl nárok proti americkým profesionálům?

Kdyby čeští hráči mohli každý den trénovat jako profesionálové v zámoří, brzy se zlepší. V Americe nadhazovači hází míčky, které létají přes devadesát mil v hodině. Když na něco takového nejste zvyklý denně, je pro vás velmi obtížné je odpálit. Ze začátku vypadá nemyslitelné takové míčky trefit, ale když několikrát uvidíte takové nadhazovače v akci, začnete si věřit a příště je odpálíte.

Projevilo se, že v České republice není baseball profesionální?

Jasně, stoprocentně. Kdo přivede profesionály, má samozřejmě výhodu. Ale proti profesionálům mohou Češi rychle hodně zlepšit své baseballové dovednosti.

Co myslíte o budoucnosti českého baseballu?

Rozhodně máte natolik talentované hráče, abyste hráli další World Baseball Classic. Národní tým může být velmi úspěšný, pokud se bude na takové úrovni utkávat častěji než jednou za čtyři roky, aby si hráči na takové soupeře zvykli. Schopnosti mají Češi dostatečné, ale nesmějí si přestat věřit v hlavě. Musejí jednoduše udělat to, na co mají. A pokud možno každý den tvrdě pracovat, aby se zlepšili.

Dovedete si představit, že byste vyměnil Spojené státy třeba za Českou republiku?

Musím říct, že jsem si Českou republiku opravdu zamiloval, i když jsem tu poprvé. Rozhodně si dovedu představit život v Evropě. Brno je absolutně krásné město, vaše dívky vypadají naprosto nádherně, snad jsem neviděl hezčí. A taky zbožňuju české jídlo, protože jsem na něm vyrostl, vařila mi ho mamka. Vadilo by mi, kdybych se však nemohl vracet domů, abych viděl svou rodinu. V Michiganu miluji spoustu věcí. Vyrostl jsem tam, hraju tam hokej, lyžuji. Pro mě je rodina velmi důležitá.

A uvidí vás diváci třeba v dresu brněnských Draků?

Proč ne? Všechno je možné a v Brně se mi líbí. Baseball mě naučil jednu důležitou věc: Nikdy neříkej nikdy.

V roce 2008 jste desetkrát oblékl dres Philadelphie Phillies, který tehdy ovládl Světovou sérii Major League Baseball. Splnil jste si sen?

Každá, kdo začne s baseballem, si přeje, aby jednou okusil tu nejvyšší úroveň. Lidé se mě ptají, jestli jsem byl při prvním zápase a při prvním startu na pálce nervózní. Každý musí trochu být, ale větší nervozitu jsem cítil, když jsem vůbec poprvé dostal do profesionálního baseballového systému. Tomu jsem podřídil celý svůj život. Svou pílí jsem si MLB zasloužil a pak nadešel čas, abych si užil svou příležitost. Ale samozřejmě každý miluje Major League. Je velmi obtížně se do ní dostat, ovšem mnohem těžší je se v ní vydržet.

Momentálně hrajete v nižších zámořských soutěžích. Dá se tím slušně uživit?

Můj klub je Miami Marlins. S ním jsem podepsal a ten mě zatím platí. Když podepisujete první smlouvu, ještě nejste placený za dovednosti. S těmi jdete do vyšších úrovní. Já jsem volný hráč a každý rok zvažuji, za kolik chci hrát. Znám svoji cenu. Kdyby pro mě nešlo o dostatečné peníze na přežití, nedělám to. Někdy mám nadstandardní peníze, jindy normální.

V kariéře jste hrál i v Koreji. Jak jste to snášel?

Já miluju nové zážitky, cestování. Když jsem přišel do Koreje, prožíval jsem velký boj, protože pro Korejce je angličtina strašně těžká. Všechno, co jsem v běžném denním programu dělal, bylo dobrodružství. Stačilo jenom jít do obchodu. Jen obtížně jsem zjišťoval, kolik co stojí a tak. Měl jsem překladatele, který pro mě fungoval čtyřiadvacet hodin denně. Vždycky jsem mu zavolal, co chci a ať se zeptá, kolik to stojí. Pak jsem dal telefon prodavači a bylo to. (smích) Prostě úžasná zkušenost.

I po baseballové stránce?

Korejci mají jinou mentalitu. Trenéři nás neustále popoháněli, abychom byli ještě lepší. Bylo jedno, co jsem udělal, nikdy nebyli spokojení. Když jsem v zápase dvakrát odpálil, pokřikovali na mě, ať zaberu a dám homerun.

To je důvod, proč jsou Korejci a Japonci v baseballu tak na vzestupu, nemyslíte?

Dělají to velmi dobře a mají velmi dobré hráče, to je pravda.

Teď plánujete angažmá v Japonsku?

Ano. Strašně rád bych okusil život i baseball v Japonsku. Šlo by o další životní zkušenost a takové výzvy já miluju. Rád bych poznal tamní kulturu.

Kdo je Mike Cervenak?

Celé jméno: Michael Christopher Cervenak

Narozen: 17. srpna 1976 v Trentonu ve státe Michigan (36 let)

Národnost: americká

Sport: baseball, hráč třetí mety

Klubový systém: Miami Marlins

Předchozí kluby: Michigan, Chillicothe Paints, Greensboro, Norwich, Fresno, Kia Tigers (Korea), Norfolk, Lehigh Valley, Philadelphia Phillies, Buffalo Bisons, New Orleans

Studium: Michiganská univerzita

Draftován: Oakland Athletics (43. kolo v roce 1998)

Kariéra v MLB: 10 utkání za Philadelphia Phillies, 13 startů na pálce, 2 hity

Debut: 11. července 2008

Zajímavost: nastoupil ke dvěma utkáním za Českou republiku v kvalifikaci World Baseball Classic, protože jeho matka i prarodiče pocházejí z Československa; ve víc než 1500 zápasech v nižších zámořských soutěžích odpálil 177 homerunů