„Do poslední chvíle se na tuto akci úplně nesoustředím. Teď jde o to, aby se vůbec uskutečnila. I ve Slovinsku mají určitou formu lockdownu a musím se prokázat negativním testem,“ podotkla světová šampionka ve sjezdu na divoké vodě z posledních dvou let.

Právě na akci ve Slovinsku může alespoň trochu vylepšit dojem z roztodivného roku. Odchovanka Kanoe klubu Spoj Brno zažila velké zklamání, když se nedostala do ženské dospělé reprezentace pro evropský šampionát ve vodním slalomu v Praze. „Bylo to hrozné zklamání a pro mě hodně emotivní. Stačilo jen natáhnout ruku a měla jsem v rozhodujícím závodě nominaci na šampionát jistou. Dopustila jsem se chyby, kterou normálně nedělám a dojela jsem za očekáváním. Přišla jsem tak i o šanci kvalifikovat se na olympiádu v Tokiu. Ke sportu ale porážky patří,“ podotkla dvaadvacetiletá brněnská rodačka.

Na mistrovství ovšem zazářila její o tři roky mladší sestra Gabriela, která v pouhých osmnácti letech vrcholnou akci ovládla. Martina po vítězství za sestrou emotivně skočila do vody. „Když jsem jí přímo na místě povzbuzovala, ani mě nemrzelo, že jsem se nakonec na šampionát nedostala. Byly jsme v tu chvíli jako jedno tělo a jedna duše,“ pravila starší ze sourozeneckého dua.

Karel Hanika získal angažmá v supersportech, kde zaujal.
Osudy jihomoravských závodníků: Kornfeil elektromotorku nezkrotil, Hanika září

Schizofrenní situaci zažila na začátku října na evropském šampionátu do třiadvaceti let ve vodním slalomu v polském Krakově, kdy se s Gabrielou poprvé v kariéře staly na vrcholné akci soupeřkami. Sestra finišovala druhá, Martina pátá. „Že jsme soupeřky, jsem si poprvé uvědomila ve finále. Byl to nejhorší moment. Člověk v tu chvíli neví, jestli má fandit sestře, nebo doufat, že se sám dostane na stupně vítězů. Po konci závodu jsem měla velkou radost z výkonu sestry, ale taky byla zklamaná, že jsme se nedostaly na bednu obě,“ podotkla přední česká kanoistka.

Vzájemný vztah sestry v posledních letech utužily. „Když jsme byly spolu obě v Brně, tak jsme se k sobě chovaly jako klasické sestry, které se handrkují o každou blbost. Když jsem se pak přestěhovala do Prahy, změnilo se to, máme každá jinou domácnost. Nejsme spolu pořád, ale snažíme se vídat a cítím, že teď mám v sourozencích největší podporu,“ pochvalovala si Satková, jejíž bratr Adam se rovněž věnuje kanoistice.

Martina se profiluje jako univerzálka, kromě kanoe zápolí také v kajaku. „Už je to těžší, protože se ostatní čím dál víc specializují na jednu disciplínu. Navíc obě zabírají čas a už teď trénuju na hranici možností,“ dodala.