Půlkařka Lenka Masná testovala rychlost na poloviční trati a do závěrečných metrů proháněla vítězku a specialistku na čtyřstovce Jitku Bartoníčkovou. „Myslela jsem před cílem, že Jitku doběhnu. Stáhla jsem jí a šly jsme vedle sebe. Jenže finiše má naběhané víc než já. Moje rychlost v závěrech není tak vysoká," uznala v cíli druhá Masná.

Sedmadvacetileté Brňance Bartoníčková pomohla k osobnímu rekordu na čtvrtce 53,02 sekundy. Masná zase Bartoníčkovou postrčila ke splnění helsinského limitu. „Nevnímala jsem, že už něco mám v nohách. Chtěla jsem Jitku hodně porazit, ale ona je ryzí čtvrtkařka. Prokázala svoje kvality. Nedala se udolat," komentovala dramatický finiš žena, která si jako sportovní vzor zvolila Emila Zátopka. Jako legendární olympijský vítěz pochází ze stejného kraje na Kopřivnicku.

K elitnímu času pod třiapadesát sekund Masné chyběl snad jen rychlejší poslední krok. „Trošku jsme si říkala, že kdyby Jitka zabrala víc, mohla mě vytáhnout," vtipkovala svěřenkyně kouče Jiřího Sequenta. „Jsem maximálně spokojená. Už v rozběhu jsem se s tratí nemazlila. Šla jsem rovnoměrně, abych nezpomalovala ani hloupě nezrychlovala. Nechtěla jsem se zbytečně zakyselit. Šetřila jsem se na finále, což se vyplatilo," popisovala rodačka z Nového Jičína, která žije střídavě v Brně a v Praze.

Masnou loni trápila půl sezony achilovka. Zranění chodidla ji vyřadilo z vrcholů sezony. V olympijském roce je ovšem půlkařská nástupkyně Jarmily Kratochvílové a Ludmily Formanové zpět ve formě.

Teď se česká reprezentantka soustředí na start ve Finsku, kde se po vyškovském testu vrátí na tradiční osmistovku. „Před mistrovstvím Evropy se zaměřím ještě na rychlost. Čtvrtky mi pomáhají. Rychlost mi v tréninku trošku chybí," uzavřela.