Jak se vám líbí v České republice a speciálně v Brně?
Mám to tu hodně rád. Jezdím sem několik let a pokaždé se vracím s potěšením. Rád piju pivo, kterého se mi u vás dostává ve velké míře. Brno je krásné město plné milých lidí a speciálně máte hezké dívky, což je vyhlášené. Především slečny v boxech.

Co říkáte na zdejší Masarykův okruh?
Je jeden z nejlepších v celém seriálu MotoGP. Nebojím se říct i na světě, a to říkám z dlouholetých zkušeností. V minulých letech tu sice pršelo, ale vyhlášená je i vysoká návštěvnost, kterou v Itálii nemáme.

Máte na brněnské trati nějaké oblíbené místo pro fotografování?
Asi tak tři nebo čtyři opravdu skvělé pozice mám. Patří mezi ně i divácky atraktivní úsek u tribuny C. Nicméně okruh nabízí spoustu ideálních zatáček pro focení. Pro mou profesi je důležité, když můžu nafotit kvalitní snímky a Masarykův okruh představuje parádní místo.

Jakub Kornfeil slaví třetí místo v závodě Moto3.
Emotivní zážitek. Chtělo se mi skoro brečet, říká Kornfeil po životním závodu

Velkým miláčkem domácího publika je Valentino Rossi. Vnímáte to?
Samozřejmě. V Brně vyhrál svůj vůbec první závod v mistrovství světa. Rád se vrací, protože to tady má rád a ví, že Češi mají rádi jeho. V posledních letech se spekuluje o budoucnosti Grand Prix České republiky. Finanční problémy se musí vyřešit. Věřím, že se to podaří. Brno potřebujeme, jde o dobré místo s výbornými závody.

Karel Abraham jako jediný domácí závodník jezdí v kubatuře MotoGP, ale nezažívá povedenou sezonu. Jaký na něj máte názor?
Myslím, že máte opravdu dobré závodníky a není to jen Karel Abraham, kterému se sice letos nedaří, ale jinak jde o kvalitního motocyklistu. Ví se, že nemá nejlepší motorku, ale to se v dalším roce změní. V příští sezoně bude určitě zase lepší.

Naopak Jakub Kornfeil jezdí v Moto3 výborně…
Tahle sezona je pro něj skvělá. Nasbíral už obrovské zkušenosti a nastal čas, aby se posunul o kategorii výš do Moto2. Doufám, že se mu to povede, protože je skvělý člověk a dobrý jezdec.

Divokou kartu pro Velkou cenu České republiky dostal šestnáctiletý Filip Salač v nejnižší třídě. Znáte i jeho?
Ano, vím o něm. Moto3 potřebuje mladé jezdce, kteří ukážou potenciál a schopnosti, že mohou jezdit na této úrovni. Doufám i za vás, že se Filipovi bude dařit a prosadí se, protože jak jsem říkal, Češi mají dobré závodníky a krásné dívky.

VLADIMÍR FORMÁNEK

Karel Abraham dojel ve Velké ceně České republiky osmnáctý.
Pět jeho soupeřů nedojelo. Párkrát jsem měl taky namále, přiznává Abraham