Medaili, která značí jeho dosavadní největší úspěch kariéry, měl při letu v příručním zavazadle nad hlavou. „Na krku jsem ji mít nemusel, byl jsem v klidu," hlásí osmnáctiletý talent, který se stále pere s aklimatizací. „Na Novém Zélandu to bylo v pohodě, až jsem byl překvapený, ale doma jsem ještě celou noc nespal. Trápím se," usmívá se.

Na začátku července vybojoval dva bronzy na evropském šampionátu a velké ambice měl i před mistrovstvím světa. Než onemocněl. „Po Evropě jsem si plánoval, jak se vrhnu do tréninku, ale dostal jsem antibiotika. Tak jsme se s trenérem Noskem domluvili, že jen vyladíme a buď to bude super, či úplně špatné. Nevěřil jsem, že udělám medaili zrovna v kiláku," přiznává několikanásobný mistr republiky, který byl i pátý v keirinu a sedmý ve sprintu.

Časem 1:03,906 minuty stanovil nový český juniorský rekord v kilometru na kryté dráze. „Kdybych neměl tak rychlý začátek a vydržel, mohl být o dvě desetiny lepší. Jiný kov reálný nebyl. A zlato? Australan mi připadal jako z vesmíru," říká na adresu Zacharyho Shawa, jenž byl o 1,6 sekundy rychlejší.

Příští týden mu začíná poslední rok studia na střední škola. „Bude to náročný rok, trochu jsem školu odsouval. Kéž by to šlo jako na dráze, snad maturitu nějak dám," dodává Vývoda.