Pro elitní české střelce se jedná o předposlední prověrku aktuální formy před červnovým mistrovstvím Evropy. Na pětadvacátém ročníku Memoriálu Miloslava Bednaříka a třetím ročníku Memoriálu Bronislava Bechyňského se představí přibližně 180 střelců ze třinácti zemí. „Čekáme tradičně silnou konkurenci. Zahraniční střelci se chtějí srovnat s našimi nejlepšími, bohužel naše sestava bude trochu ochuzená," zalitoval Machát.

Už ve čtvrtek ráno totiž odletěli na Světový pohár do Kazachstánu skeetaři Jan Sychra, Jakub Tomeček, Tomáš Nýdrle a Aleš Hutař, chybět bude také talentovaná Jitka Pešková. „Na trapu bude ale silné složení, tam očekáváme velice dobrou účast i odpovídající výsledky," sdělil Machát k disciplíně, ve které se vedle Kosteleckého představí i Jiří Lipták či Jiří Gach, kteří budou mít velkého konkurenta ve vítězi loňského finále Světového poháru v Abú Zabí Eriku Vargovi ze Slovenska.

Lipták se na závod v domácím prostředí těší. „Program je nabitý, jsem rád, že můžu být doma s rodinou," povídal účastník olympiády v Londýně. Tlak domácího prostředí necítí. „Trenér nám uvolní místnost, tam jsme oddělení od negativních vlivů. Před olympiádou to bylo náročnější, všichni se chtěli fotit, pokecat, nemohli jsme odmítnout a museli se pobavit s každým," vzpomínal.

Někteří střelci se ještě perou o nominaci na mistrovství Evropy, které je na programu v Maďarsku od 16. do 27. června. Jistotu mají Sychra, Tomeček, Nýdrle, Kostelecký a Lipták. „O třetí místo na trapu se poperou Jiří Gach, Martin Bořuta a někteří střelci z Dukly," odhadoval Machát.

Lipták před evropským šampionátem potřebuje na víkendovém memoriálu naladit formu. „Vybral jsem si už to nejhorší. Vím, že potřebuju vystřílet tři tisíce nábojů a první tři závody nejsou ideální, proto ještě chci střílet na memoriálu. Teď spíš potřebuju závodit, trénink utlumuju, stejně na něj mezi závody není čas," vysvětlil střelec brněnské Komety.

V pátek jsou na programu oficiální tréninky, v sobotu i v neděli se začne střílet v devět hodin ráno. Ženské finále se uskuteční v sobotu, muži se o nejvyšší příčky poperou až v neděli.