Sedmnáctiletý Mendrek začal už tento rok objíždět turnaje dospělých. Po porážkách v kvalifikacích mezinárodních mistrovství Chorvatska a Slovinska nyní míří o hodně výš.

V zámoří díky volnému losu postoupil rovnou do hlavní soutěže série turnajů Grand Prix Gold. „S tím jsem ani nepočítal. Každopádně mě to těší, protože se to dosud povedlo asi jen osmi českým hráčům," upozorňuje na start v sérii, která je druhá nejprestižnější na světě. „Zatímco v Evropě jsem rád, že se do kvalifikace vůbec dostanu, tady jsem z ní měl díky pozici nasazené jedničky volný postup," popisuje šťastnou souhru okolností.

V prvním kole se v pondělí utká s domácím hráčem Howardem Shu. Pokud přes něj přejde, už v další části turnajového pavouka narazí na světovou dvanáctku Japonce Takumu Uedu. „Tyto turnaje jsou velice slušně bodově hodnocené, takže na nich už startují hráči světové desítky. Proto si chci zápasy hlavně užít a posbírat zkušenosti, žádné extra cíle si nedávám," přiznává 769. hráč mužské dvouhry.

Ten už jen za postup do hlavní soutěže shrábl 680 bodů, čímž si víc než zdvojnásobil svoje skóre.

I když Spojené státy patří ve většině sportů k velmocem, badminton se v tamních končinách teprve rozvíjí. „Většina hráčů jsou Asiaté, kteří tam trénují a žijí. Úroveň proto rychle stoupá, za chvíli nás doženou," myslí si Mendrek, který má za sebou šestitýdenní kondiční trénink a vidinu měsíčního kempu v Dánsku.

Na americkém západním pobřeží se bude o body bít i jeho oddílový kolega z Brna Petr Koukal. Zároveň na doprovodném turnaji veteránů startuje Mendrekův otec Tomasz, první český badmintonista na olympiádě. „Když budu mít čas, na jeho zápasy se podívám. Radit mu ale asi nebudu," směje se následník rodinné tradice.