Účastník olympiády v Londýně obsadil v Mexiku v trapu osmnácté místo, brněnský rodák David Kostelecký skončil devátý. Jan Borkovec z Komety při své premiéře na Světovém poháru obsadil 44. příčku. „Bylo to velice dobré. Kluci zastříleli podle toho, jak měli natrénováno. Teď se musejí hlavně vyzávodit," hodnotil reprezentační trenér trapu Petr Hrdlička.

Jeho svěřenci se potýkali zejména s brzkým startem závodní sezony, která jim zpravidla začíná až v dubnu. „V České republice v zimě nejde trénovat venku. Nemůžete střílet teple oblečení, když pak na závodě střílíte v tričku. To je úplně něco jiného," vysvětlil Hrdlička s tím, že reprezentace v zimě absolvovala soustředění ve španělské Malaze a poté na Kypru.

Start závodní sezony v Mexiku, kam se reprezentanti vydali vůbec poprvé, ovšem narušily neočekávané okolnosti. „Na letišti v Mexico City nestačily ke kontrole zbraní ani dvě hodiny, takže jsme zmeškali navazující let a strávili noc na letišti. Časový posun je sedm hodin, s tímto jsme měli ještě další noc rozbitou," posteskl si Lipták.

Závod tak hodnotí se smíšenými pocity. „První den mi tělo vůbec nefungovalo, ve druhém už jsem chyboval jen jednou. Nástřel byl sto dvacet, s tím už se moc do finále nechodí. Na začátek to ale špatné není," zamýšlel se.

Vedle obtíží s aklimatizací udivila české střelce i přísná bezpečnostní opatření. „Řekli nám, abychom se z hotelu moc nepohybovali. Když jsme viděli kolem projíždět džíp s kulometem a další čtyři chlapy se samopaly, tak jsme poslechli. Moc jsme toho z Mexika neviděli," popsal Lipták.

Už v pondělí odletí reprezentace do Spojených arabských emirátů, kde v Al Ainu pokračuje Světový pohár, na němž jsou k dispozici další dvě olympijská místa. „Někde je musím urvat. Závodíme i na Kypru, tam se nám s Davidem Kosteleckým vždy dařilo. Mistrovství Evropy, kde jsou k dispozici tři místa, je v Mariboru. Tam máme také nastříleno," odhadoval Lipták.

Olympijská kvalifikace začala v Mexiku také skeetařům, brněnský rodák Jan Sychra skončil na 57. místě a Jakub Tomeček z Komety Brno o jednu příčku níž.