Už s tebou nepočítáme. Takový e-mail dostal po sedmém podniku mistrovství světa superbiků jediný český jezdec v seriálu Ondřej Ježek od týmu Guandalini Racing. Vedení poté oznámilo, že naváže spolupráci s dalším brněnským motocyklistou Karlem Hanikou.

Pro dvaadvacetiletého Haniku je angažmá v italské stáji velká příležitost. V letošní sezoně se navíc účastní i vytrvalostního mistrovství světa v týmu Mercury Racing. „Šampionát superbiků je výzva. Jde o soutěž, kterou chci v budoucnu jezdit, protože je to reálnější než například účast v MotoGP. Plánuji se v Guandalini hlavně co nejvíc naučit. Po víkendových závodech superbiků budeme dál jednat. Zároveň ale zůstávám i ve vytrvalostním šampionátu,“ poznamenal pilot.

Na snímku Ondřej Ježek.
Ježka vyhodili ze superbikového týmu Guandalini Racing. Hned po závodě v Brně

Hanika si poprvé zazávodí na yamaze týmu Guandalini už o víkendu v americké Kalifornii na okruhu Laguna Seca. Jeho angažmá v superbicích ale provázela hustá atmosféra.

Karel Hanika:
Dvaadvacetiletý Karel Hanika letos závodí ve vytrvalostním světovém šampionátu za tým Mercury Racing. O víkendu si vyzkouší na okruhu Laguna Seca i mistrovství světa superbiků. Po závodech se bude jednat o jeho budoucnosti. Zkušenosti má i z Red Bull Rookies Cupu, Moto3 a Moto2.
V superbikovém seriálu zatím jezdci odjeli sedm podniků (čtrnáct závodů), zbývá ještě dalších šest – ve Spojených státech amerických, Itálii, Portugalsku, Francii, Argentině a Kataru.

Šanci nahradit Ježka mu zprostředkoval Jakub Smrž, manažer reprezentace silničních motocyklů a Hanikův týmový kolega z Mercury. „Tři roky jsem závodil v Guandalini Racing. Mirco Guandalini mě kontaktoval v sezoně už dřív, jestli v týmu nechci jezdit. Nabídku jsem odmítl, ale tušil jsem, že se mezi ním a Ondrou něco děje. Pak se mi ozval znovu s tím, že spolupráci s Ondrou ukončil. S rozchodem nemám nic společného. Nemohl jsem nabídku přijmout kvůli zranění, proto jsem za sebe doporučil Karla,“ vysvětlil Smrž.

Hanika má podle něj potenciál. „Je mladý, může se v Kalifornii ukázat. Jde o to, aby se postupně zlepšoval a prokázal, že je jezdec pro mistrovství světa. Otázka je, jestli k tomu bude mít i dobré zázemí. Každopádně je to šance se zadarmo ukázat,“ zmínil.

Motocyklový závodník Karel Abraham.
Abraham urval díky pádům konkurentů tři body, Kornfeila rozzlobila penalizace

Naopak Ježek, který v šampionátu ve čtrnácti závodech vybojoval dva body, před začátkem seriálu týmu Guandalini své místo zaplatil a část peněz chce teď zpět. „Domnívám se, že k ukončení smlouvy nebyly právní důvody, proto jej považuji za bezdůvodné a budu požadovat vrácení poměrné částky, kterou jsem týmu uhradil na celou sezonu mistrovství světa. Případně zvážím další právní kroky,“ oznámil v prohlášení.

Manažer stáje se k vrácení peněz nemá. Naopak hrozí soudními spory, protože se podle něj Ježek nevyjadřoval o týmu dobře.

Smrž chce Ježkovi pomoct. „O víkendu se pokusím dostat nějaké vyjádření ohledně peněz u Guandaliniho a poprosit ho, aby se domluvili a vše uvedli do pořádku,“ řekl Deníku.

Brněnský badmintonista Adam Mendrek.
Historický úspěch. Badmintonista Mendrek poprvé pronikl do první světové stovky