Semifinálový sen je pryč a volejbalový zázrak nepřišel. Volejbal Brno znovu po roce ztroskotal ve čtvrtfinále play off extraligy na Českých Budějovicích.

Po třech porážkách byli brněnští volejbalisté včera v hale v Kounicově ulici blízko oddálení konce sezony. Po pětisetové bitvě ovšem favorizovaný tým hostů slavil výhru 3:2 na sety a zadupal zbytky brněnských nadějí na zázračný postup do semifinále. „Budějovice mají tým stavěný na sbírání titulů. Chtěli jsme soupeře potrápit. Mrzí mě, že ve třech předešlých zápasech jsme nevyužili některých chyb Budějovic. Buďme soudní, soupeř je zatím nad naše síly," povídal brněnský kouč Miroslav Malán.

Brňané v předešlých třech duelech série neuhráli ani set. I v posledním utkání to s nimi vypadalo bledě, když prohrávali už 0:2 na sety.

Povedenou volejbalovou jízdou nakonec souboj dotlačili až do páté sedy, kde už na tempo obhájců titulu nestačili. „Po dvou setech jsme vypadli z koncentrace. Tím se Brno nakoplo. Otočili jsme hráče ze střídačky a chvilku trvalo, než se rozehráli. V pátém setu bylo vidět, že Brno na nás nemůže tlačit tři sety v řadě. Nakonec zvítězily naše zkušenosti," líčil budějovický smečař a reprezentant Peter Pláteník.

Malánův tým v základní části předváděl často nadšený volejbal a trápil řadu favoritů. Nevyvaroval se ovšem i plytkých výkonů. Ani tři předešlé souboje proti sedminásobným českým šampionům nebyly z brněnské strany ideální. „Čekal jsem od Brna trošku víc, protože brněnský volejbal se mi v sezoně líbil. Na můj vkus dělají moc nevynucených chyb. Snad se v tom časem zlepší," všiml si Pláteník.

Podobný názor měl i brněnský kapitán Vlado Katona. „Ve třech zápasech jsme neukázali skoro nic. Aspoň teď jsme zahráli slušně a 2:3 byl dobrý výsledek. Postoupit přes Budějovice? Museli bychom mít veliké štěstí," uvedl slovenský smečař.

Po dramatické bitvě proti velkému favoritovi na celkové vítězství v extralize Brňanům sezona končí. Stejně jsou na tom i Benátky nad Jizerou, které ve čtvrtfinále vyřadil Liberec. Série mezi Příbramí a Prahou pokračuje za stavu 1:2, Zlín prohrává s Ostravou 1:3 na zápasy. „Klukům musím poděkovat. Za stavu 0:2 nesložili zbraně a chtěli sérii vrátit do Budějovic. Ovšem uhrát dva sety v sérii je málo. Celou sezonu se nám stávalo, že ztrácíme v koncovkách náskok," dodal Malán.

Volejbal Brno – České Budějovice 2:3

Sety: (-22, –20, 16, 22, –7)

Stav série: 0:4

Do semifinále postupují Budějovice