Brněnská rodačka a bývalá závodnice jako mezinárodní rozhodčí soudcuje jedenáct let. Na olympiádě byla poprvé a hned si vysloužila prestižní trofej. „Je to zadostiučinění za léta práce a energii, kterou do gymnastiky vkládám," usmívá se pětačtyřicetiletá Brňanka.

Čím si rozhodčí tuto poctu vyslouží?

Federace přihlíží k počítačovému systému, ve kterém rozhodčí hodnotí závodnice. Zohlední se to, jak moc blízko jsem hodnocením k ostatním rozhodčím, jestli se moc neodchyluji. A zadruhé jestli dodržuji bodové hodnoty postavení gymnastek ve světovém žebříčku. Navíc se hodnotí neutralita, jestli nezvýhodním závodnice vlastního státu, ale to v Londýně ani teoreticky nehrozilo. České závodnice tam nebyly.

Co pro vás cena znamená?

Pro českou moderní gymnastiku je to významná událost. Pro mě osobně je to zadostiučinění za léta práce a energii, kterou do gymnastiky vkládám. Beru cenu jako třešničku na dortu a moc si jí vážím.

Kolik rozhodčích sedí v soudcovském sboru?

Podle starých pravidel hodnotilo sestavy dvanáct rozhodčích. Teď už jich bude jen osm až devět.

Jak vypadá příprava rozhodčí před olympiádou?

Musím jezdit na všechny velké závody, abych měla přehled a získala praxi. Je to časově náročné.

Což jsou asi i hodiny strávené v rozhodcovské židli.

Není to tak šílené. Na olympiádě bylo jen 24 gymnastek. Takže jsme jeden den hodnotili dvě náčiní, tedy 48 sestav. Druhý den potom totéž. Plus k tomu deset finalistek v dalších sestavách. To se dá zvládat. Ale třeba na kvalifikaci před olympiádou ve Francii soutěžilo 150 gymnastek a v hale jsme seděli od rána do večera.

Udržíte pozornost?

Je to obtížné, ale všechno lze zvládnout. Na olympiádě vám pozornost udrží psychický tlak.

A nesplývají vám cvičení gymnastek?

Ani náhodou. Každá je jiná, má svoje kouzlo a styl.

Které náčiní se vám hodnotí nejlépe?

Jako gymnastka jsem měla ráda míč a obruč. Esteticky lákavá je stuha. Naopak jsem neměla ráda kužely. Ale jako rozhodčí je mi to jedno.

Nová pravidla

Od nové sezony rozhodčí budou hodnotitdvě základní hodnoty:

a) Obtížnost sestavznámka se skládá z hodnocení jednotlivých prvků, mistrovství (manipulace s náčiním), tanečních kroků a rizik (hodnocení přemetů a kotoulů, kdy závodnice ztrácí oční kontakt s vyhozeným náčiním). Maximálně počet bodů je 10.

b) Provedení sestavznámka se skládá z hodnocení uměleckého ztvárnění sestavy. I zde je možné získat maximálně 10 bodů.