„Shodli jsme se, že bychom rádi pokračovali ve Velké ceně příští rok i v následujících pěti letech,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Brno 03.08.2019 - Moto GP 2019 - Jakub Kornfeil
Kornfeil o kolizi se Salačem: Byla to blbost. Neuškodil jsem mu, kontruje kolega

Dorna je podle ní konání závodů ve městě nakloněná v případě, že bude před jejich zahájením zaplacená první polovina zalistovacího poplatku a po jejich skončení druhá. Letos před závodem pořadatelský spolek Brna a kraje první polovinu uhradil díky pětapadesáti milionovému příspěvku Ministerstva pro místní rozvoj a podle Vaňkové ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová přislíbila pomoc i v dalším roce. „S ohledem na tuto skutečnost se jeví, že minimálně příští rok je reálné Velkou cenu v Brně zorganizovat,“ ujistila primátorka.

Výška dotace z ministerstva zatím není jasná. „Jelikož se příští rok zvýší zalistovací poplatek, jako spolek bychom rádi z ministerstva získali minimálně pětašedesát milionů,“ avizovala Vaňková. Až výše dotačního titulu podle ní určí, kolik peněz následně zaplatí Spolek pro Grand Prix ČR, tvořený městem a Jihomoravským krajem.

Zda se udrží Velká cena v Brně i po roce 2020, je zatím nejasné, byť podle Vaňkové je Dorna podobné myšlence nakloněná. „Podmínky, za kterých by mohla být uzavřena smlouva na konání tohoto závodu v příštích pěti letech, budou předmětem dalších jednání,“ řekl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

Finálový závod MotoGP Velká cena České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně 4. srpna 2019. Na snímku Marc Marquez (SPA).
Márquezové potvrdili v Brně dominanci, starší schytal kritiku od soupeře

Tato jednání nastanou až poté, co spolek doplatí Dorně druhou část zalistovacího poplatku za letošní rok.