ČESKÉ ROZPAKY

Hodlal útočit na čelo celkového hodnocení, zatím se ovšem Jakub Kornfeil z Rohatce na Hodonínsku dívá v klasifikaci Moto3 na přední místa z uctivé vzdálenosti. V polovině sezony mu patří se ziskem dvaapadesáti bodů až devátá pozice.

Na lepší časy se jezdci německé stáje Redox PrüstelGP zablýsklo před měsícem v Assenu, kde skončil třetí, naposledy v Německu desátý. „Odrazili jsme se v Nizozemsku. Jsem rád, že jsem vyjel do letní pauzy povzbuzený dvěma povedenými závody. V týmu panuje dobrá nálada,“ vyhlásil optimisticky Kornfeil, který bude při Grand Prix v Brně obhajovat loňskou třetí pozici.

Mistr republiky v disciplíně skeet Jakub Tomeček.
Střelec Tomeček zdolal mistra světa a má domácí titul ve skeetu

Brněnský pilot Karel Abraham v novém angažmá ve stáji Reale Avintia Racing zatím nasbíral pouze tři body a v klasifikaci je až čtyřiadvacátý. Nováček v motocyklovém šampionátu Filip Salač v Moto3 nakupil šest bodů a patří mu pětadvacátá pozice.

FENOMÉN MÁRQUEZ

Je mu šestadvacet a neochvějně míří k šestému triumfu v MotoGP. Všeobecně se očekává, že Marc Márquez přepíše počin legendárního Valentina Rossiho, který ovládl královskou kubaturu sedmkrát.

Šampion s číslem 93 Márquez podle roku svého narození opanoval letos pět z devíti Velkých cen, na dalších třech skončil druhý a jen závod v Texasu nedokončil. „V MotoGP se jezdí o druhou pozici. Šampion je jasný, Márquez dominuje. Ale bitva o další pozice je dost otevřená,“ poznamenal motocyklový expert Václav Svoboda. Lídrovi královské kubatury se přezdívá Mravenec, protože v dřívějších časech musel kvůli své nízké váze jezdit s motorkou se zavážím, aby splnil hmotnostní limit pro závodění. Navíc je znám svou pílí.

Běžec Lukáš Soural.
Běh kolem sněhuláka lákal, vyhrál Brňan Soural

STÁRNOUCÍ VALE

I přes Márquezovu dominanci je symbol MotoGP nadále Valentino Rossi. V únoru oslavil čtyřicáté narozeniny a v této sezoně je zatím patrné víc než v předcházejících, že sedminásobný šampion MotoGP má nejlepší za sebou. Zkraje sezony sice zazářil ve dvou zámořských závodech, kde dojel druhý, postupem času se ovšem výsledkovou listinou propadal.

Po devíti podnicích mu patří s osmdesáti body šestá pozice klasifikace královské kubatury. „Vale má pořád šanci vyhrát závod, ale jak jde čas, je to stále těžší. Tento rok vidíme příval nových talentovaných mladých jezdců,“ nechal se slyšet šampion královské kubatury z roku 1987 Wayne Gardner, který vyhrál svou poslední Velkou cenu tři závody před koncem kariéry.

Zápas FC Zbrojovka Brno (v červeném) proti FK Pardubice. Ilustrační foto.
2 kola, 2 body: v kabině Zbrojovky plály emoce, za hanebný výkon padnou pokuty

DOSTIHY V MOTO3

Souboje mladých dravců ve třídě Moto3 vždy přinášely velká dramata. Letošní ročník je ale i v tomto směru výjimečný. Dosavadních devět Velkých cen vyhrálo osm různých pilotů. Dvě prvenství vybojoval osmnáctiletý Ital Tony Arbolino, klasifikaci vévodí Lorenzo Dalla Porta. „Letošní obrovská vyrovnanost Moto3 mě překvapila. Je ale zklamání, že když vyhrálo tolik jezdců, není mezi nimi také Kuba Kornfeil,“ uzavřel Svoboda.