Podle Bible stvořil Bůh svět za šest dní. A sedmý odpočíval. Křesťanskému pohledu o volném dnu ustupují i Velké ceny motocyklového mistrovství světa.Program osmnáctidílného prestižního šampionátu, do kterého patří i srpnová zástavka na brněnském Masarykově okruhu, tradičně vrcholí nedělními závody. S jedinou výjimkou.

Grand Prix Nizozemska v Assenu nabourává zažitý systém. „Jedná se o pozůstatek z roku 1949, kdy vznikl světový šampionát. Sobotní závody tehdy nebyly nic neobvyklého a tradice volné neděle se v Assenu zachovala až dodnes," vysvětluje mluvčí Autodromu Brno Jiří Smetana situaci kolem podniku na nizozemském okruhu.

Roli hraje i náboženské vnímaní neděle jako volného a klidného dne,do kterého se nehodí dráždivý zvuk silných motorů a davy fanoušků. „Když jsem se na to ptal členů svého týmu, nikdo mi věc jinak nedokázal pořádně vysvětlit," říká rohatecký jezdec Jakub Kornfeil startující za nizozemský tým Redox RW Racing Team.

Motocyklová Mekka

Okruhu v Assenu se mezi fanoušky přezdívá katedrála motocyklového sportu. Především proto, že trať jako jediná nechyběla v kalendáři světového šampionátu ani jednou od vzniku na přelomu století a první závody se zde jely už v roce 1925.

A i kvůli této dlouhé tradici se účastnící motoristického kolotoče musí přeorientovat. O víkendu to čeká i Brňana Karla Abrahama ve třídě MotoGP a Kornfeila v kubatuře Moto3. „Závodit v sobotu je trochu zvláštní. Každopádně to neberu jako nějakou zásadní změnu, navíc je pro všechny stejná," říká Kornfeil startující ve třídě Moto3.

S tím souhlasí i Abraham. „Změna je to spíš pro fanoušky z jiných zemí. Pro mě se nejedná se o věc, kterou extra vnímám. Stejně všichni fungujeme v tradičním režimu – bavíme se o pátečních trénincích, sobotní kvalifikaci a nedělním závodě," směje se.

I když na trati netradiční termín nevnímal, po návratu domů už na to Kornfeil doplatil. Zatímco běžně po závodech druhý den ráno vstával do školy, po nizozemské Velké ceně nemusel. zažitý zvyk ale zvítězil. „Už se mi to někdy stalo," přiznává s úsměvem maturant.

Do sobotních odpoledních závodů odstartuje Kornfeil z osmnáctého místa, Abraham vyjede na trať ze sedmnácté pozice.