O nervozitě před startem i podpoře blízkých hovoří ve třetím dílu seriálu Deníku Rovnost Talenti z jihu Moravy.

Přestože závodily tři generace jeho předků, tlak na úspěch kvůli slavnému příjmení necítí. „Jedu si podle svého. Táta i děda mi hodně radí, ale nikdo mě do ničeho netlačí," popisuje.

Vzájemnému srovnání se přesto čas od času nevyhne. „Někdo říká, že jsem dobrý jako táta. Jiní zase, že mám v sobě něco jiného než on," přibližuje.

Středoevropský šampionát Alpe Adria vymění po loňském vítězství za evropský šampionát FIM CEV Repsol ve Španělsku, kde bude od dubna závodit v kubatuře Moto2. „Je to jeden z nejprestižnějších šampionátů pod záštitou Dorny, která pořádá i MotoGP," popisuje brněnská naděje.

Cíl pro letošní sezonu představuje další zlepšení výkonů. „Chci dosáhnout podobných úspěchů jako loni, kdy jsem se od nuly vypracoval až k jízdě s první skupinou závodu," říká.

Jiří Mrkývka
Narozen: 21. února 2000 v Brně (17 let)
Sport: silniční motocykly
Největší úspěchy: 1. místo v šampionátu Alpe Adria v kategorii supersport 600 junior (2016), 7. místo v německém šampionátu ADAC Junior Cup (2015)

V budoucnu by si rád vyzkoušel závody mistrovství světa. „Je to můj sportovní sen. Motivuje mě představa závodit s nejlepšími jezdci světa," dodává.

Nepopírá, že při startu každého klání cítí nervozitu. „Jsem nejistý a klepou se mi ruce. Babička mi vždycky vozila bonbony a říkala, ať si dám, že pak pojedu líp. Podporuje mě tak dodnes. Táta mě zase nabádá, ať si závod hlavně užiju," usmívá se vytáhlý jezdec.

Přes zimu se stejně jako většina sportovců nevyhne tréninkové přípravě. „Kvůli mrazu se v zimě nedá jezdit. Jedině v zahraničí, kde jsem byl letos na soustředění s reprezentací. Jinak chodím třikrát týdně cvičit a taky pravidelně s tátou a bráchou na florbal," povídá.

Sportovními vzory jsou pro něj Ital Valentino Rossi a Španěl Marc Márquez, se kterým se v minulosti setkal. „Márqueze jsem potkal, když jsem závodil na Sachsenringu, kde se jelo současně mistrovství světa. Jen jsem se s ním vyfotil a byl jako každý jiný fanoušek," upřesňuje.

MARKÉTA WEINLICHOVÁ