Dvaatřicetiletý Bábek neodmítne pozvání na žádnou autogramiádu, besedu nebo netradiční akci. „Cítím, že cyklistice musím taky něco vracet, je celý můj život. Doufám, že se mi aspoň částečně daří zvednout o ní u nás povědomí. Když je příležitost, kývnu na různé akce. Pořád věřím v nový velodrom a čím víc lidí o nás ví, tím líp pro jeho stavbu,“ sděluje český reprezentant.

Proto kývl také na exhibiční souboj s formulí. Nešlo o monopost F1, nýbrž o stroj studentů Vysokého učení technického, se kterým se poměřil při cyklistické Velké ceně Hradce Králové. „Do poslední chvíle jsem si říkal, kam jedu, že to bude hrozné. Ale přišla spousta lidí, i mých fanoušků, na cílové rovince vytvořili dobrou kulisu,“ těší Bábka.

Basketbalistky KP čelí v tomto ročníku EuroCupu náročným soupeřkám.
Na dohled od Pásma Gazy. "Zmrzlé" basketbalistky KP si v Izraeli zvykají na léto

Studentské formuli se postavil na vypůjčeném dráhovém kole v závodě na 75 metrů. Brněnský dráhař měl povolený rozjezd, zatímco vůz startoval z místa. Bábek vyvinul rychlost bezmála sedmdesát kilometrů v hodině a o necelé tři desetiny sekundy proťal cílovou pásku dřív než stroj, který zvládne sto padesát kilometrů v hodině. „Kdyby se jelo víc než sto metrů, formule mě porazí. Má dobré zrychlení, ale nestihla to na takové vzdálenosti,“ usmívá se mistr Evropy z roku 2016.

„Kdybychom jeli oba z pevného startu, nevyhraju,“ odtuší Král české cyklistiky 2017.

Na dráhovém kole bez brzd ocenil také dlouhou rovinku za cílem. „Jsem rád, že měla pět set metrů, protože bych kolo těžko zabrzdil, neskutečně se rozjelo,“ hlásí.

Slavnostní zakončení projektu Brněnský rok sportu 2019 v brněnském hotelu International.
Brněnský rok sportu plný výročí zakončili slavnostním večerem s hantecem

Fanoušci v cíli jeho úspěch pořádně oslavovali. „Netušil jsem, že můžu vyhrát. A potěšilo mě, jakou lidi měli radost. Cítil jsem pozitivní energii. Chtěli, abych porazil auto,“ popisuje Bábek.

O propagaci svého odvětví se snaží také s týmovým parťákem Robinem Wagnerem, s nímž založil projekt Akademie dráhové cyklistiky. „Chceme naučit lidi jezdit na dráze, aby poznali, že to je bezpečný sport v uzavřeném prostředí, kde nedochází ke kontaktu s řidiči. Cyklisté zároveň překonávají vlastní strach, protože kolo nemá brzdy, nemohou přestat šlapat,“ objasňuje Bábek.

Dosud uspořádali pět jednodenních kurzů. „Lidé při nich zažívali obrovskou záplavu euforie, jakmile slezli z kola. Teď nemáme tolik času vzhledem k přípravě na olympiádu, ale plánujeme nákup materiálu, aby si dráhu vyzkoušeli i úplní začátečníci,“ přibližuje.

Fotbalista Adrián Čermák.
Líšeňský profesionál Čermák: Spoluhráči chodící do práce? Šok ne, překvapení ano

V pátek zasáhne s dalšími jezdci brněnské Dukly do týmového sprintu při Světovém poháru v běloruském Minsku. „Abychom si zazávodili úplně všichni, nejedu pak keirin ani sprint jednotlivců. Můžu si tady v pohodě zatrénovat a připravit se na svěťák v Glasgow, kde pojedu keirin,“ informuje Bábek.